Ellentmondásosnak tűnő helyzet alakult ki a Velencei-tónál: az immár 28 fokos vízben több tonna elpusztult halat kellett és kell begyűjteniük önkénteseknek, a víz minőségét azonban fürdésre alkalmasnak találták a hatóságok. Velence polgármestere állami segítségért és szakemberekért kiált, a pusztulás által leginkább érintett Gárdonyban viszont nagy a csend, míg a terület országgyűlési képviselője szerint szenzációhajhász kampánytéma az egész. Holnapunknak a Civilek a Velencei-tóért aktivistája mondta el a véleményét: csak romlik a helyzet, de nem veszik komolyan, így ebből hatalmas tragédia lesz.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) csónakokat, zsákokat biztosít, az agárdi Zafír-gyógyszertár maszkokat, gumikesztyűket, a környékbeli települések pedig embereket: esténként így történik jelenleg a Velencei-tó tömeges halpusztulása nyomán a haltemek eltávolítása. Erről Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport aktivistája beszélt honlapunknak szerda délután, hozzátéve, hogy SUP-pal is próbálkoztak már segíteni – nem bizonyult hatékony megoldásnak.

Mi a baj a jet-skivel?

A fentiek pontosan elmondják, hol tart jelenleg a halpusztulás kezelése. Míg a helyiek egy része segítségért kiált, mások szenzációhajhászásról beszélnek, ami csak elijeszti a tó környékéről a nyaralókat.

„Országos szinten nem veszik komolyan ezt az ügyet, a sajtóban sem

– véli Vas Péter. – Pedig Magyarország harmadik legnagyobb tavából három tonna halat elvitt már a MOHOSZ és megsemmisített. És csak romlik a helyzet, 28 fokos lett a víz, amelyben a döglött halak gyorsabban lebomlanak, és nem lehet begyűjteni őket.”

Elindultak a szivattyúk a velencei szakaszon

Pozitív hírrel szolgálhatunk. Elindultak a Vízügy által beállított átemelő szivattyúk 👍🙏 mely átforgatja a vizet és oxigénnel látja el a szivattyúk környékét. Reggel 5:30-kor kaptuk kamera végre Temesi Mihály tófelügyelőt. Ha még korábban érünk oda (reggel 4), akkor Dr Csonki István Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójával is találkozhattunk volna, aki személyesen ellenőrizte a szivattyúk elindítását. Köszönjük a segítséget.(Videót készítette: Gerhard Ákos polgármester)

Közzétette: Velence Város Hivatalos Oldala – 2021. június 21., hétfő

A pusztulás elleni megoldási javaslatként néhányan bevetették a jet-skiket is, hogy a vizet felkavarva oxigénben dúsabbá tegyék a környezetet a halak számára. A rendőrség erre nem adott engedélyt: Vas Péter információi szerint e járművek a tó alját felkavarva csak mérgezést okoznának, tovább rontva a helyzeten.

„Én hatvan éve járok ehhez a tóhoz, itt hatalmas tragédia készül, ami elkeserít

– folytatja. – A tó vízszintje nyolcvan centivel van az átlagos alatt, itt nincs gyors megoldás. Nem most kellene elkezdeni a víz pótlásán dolgozni. Az 1970-es években két víztározót építettek a tó vizének pótlására, de mindkettőt halastóvá alakították, amelyekből ma már az algásodás miatt nem is szabad a Velencei-tóba vizet juttatni.

Oxigénhiányos állapot

A Greenpeace Magyarország keddi bejegyzése alapján „a mostani Velencei-tavi halpusztulás oka a szakértői vélemények szerint az oxigénhiány, ami bár nagyon elkeserítő látvány, gyakori jelenség a hirtelen berobbanó hőség idején az állóvizeinkben. Ilyenkor a víz a meleg hatására gyorsan algásodik, az algák pedig más növényekhez hasonlóan éjjel nem fotoszintetizálnak, hanem oxigént lélegeznek be;

a felmelegedő víz egyébként is kevesebb oxigént képes megkötni,

ezért a természetes folyamatok hatására kialakul az oxigénhiány. Azonban az egyre gyakoribbá váló hőhullámok már egyáltalán nem nevezhetők természetesnek, hanem a klímaváltozás előre megjósolt következményei. A vízi élővilágot pedig emellett sajnos számos más emberi tevékenység is veszélyezteti. A világ az ökológiai összeomlás és klímakatasztrófa felé halad. Hazánkban is egyre döbbenetesebben pusztul az élővilág, és élővizeink is nagy veszélyben vannak.”

Nincs itt semmi látnivaló?

A tó körül kialakuló helyzet megítélése természetesen a helyi politikai erők megnyilvánulásai alapján is ellentmondásos. Míg Gerhard Ákos, Velence polgármestere az állami segítséget és a szakembereket hiányolja, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő szenciációhajhász kampánytémáról van szó, a nagy hőségben is mindenkit csábít a tóhoz – amelynek vize az Index szerda reggeli összeállításakor egészségügyileg alkamas volt a fürdőzésre. Gárdonyban az önkormányzat a jelek szerint, a honlapja és a Facebook-oldala alapján, nem foglalkozik az üggyel, a civilek ezt erősen hiányolják is, hiszen – mint Vas Péter elmondta – a halpusztulás elsősorban a gárdonyiakat érinti.

„Itt azonnali és jelentős mértékű állami szerepvállalásra van szükség

– írta Gerhard Ákos, Velence polgármestere. – Nem elég a MOHOSZ maroknyi halőre és a Vízügy néhány munkatársa. Önkéntes alapon pedig minden erőfeszítésünk dacára sem tudjuk megmenteni a tavat. Arra kérek minden felelős döntéshozót, hogy szenteljenek az eddigieknél nagyobb figyelmet a kérdésnek, mert az időjárás nem áll mellettünk. A jelenlegi helyzet az összes tókörnyéki települést érinti. A következő napokban tovább tart a kánikula, tovább apad a Velencei-tó vízszintje és tovább folytatódnak a kedvezőtlen ökológiai folyamatok. Nincs mire várni, nincs miért késlekedni! Több szakembert szeretnénk látni a vízparton, több érzékelhető állami segítséget kérünk.”

KözleményEddig ismeretlen mértékű környezeti problémával kell szembenéznünk a Velencei-tónál. Néhány nap alatt több…

Közzétette: Velence Város Hivatalos Oldala – 2021. június 22., kedd

„Nagy port kavartak az elmúlt napokban a velencei-tavi halpusztulás körüli, minden realitást nélkülöző vádaskodások – olvasható Tessely Zoltán országgyűlési képviselő bejegyzésében. – Sajnos, ahogyan napjainkban szinte minden, ez is azonnal szenzációhajhász kampánytémává vált, kiváló táptalajt képezve az indulatok öncélú felkorbácsolásának. Ismét alaptalanul…

Egy pontonhídra szivattyúkat telepítettek, melyek 1 köbméter vizet forgatnak át másodpercenként, ezzel megoldva az oxigéndúsítást.

A szivattyúk szakaszosan, a hajnali és a kora délutáni órákban működnek – előreláthatólag a csütörtöki lehűlésig. Annak érdekében, hogy az elkövetkezendőkben a lehető leggyorsabban lehessen az időjárás ilyen szélsőséges felmelegedésére reagálni, a szerkezet augusztus végéig a tavon marad. Egyöntetű vélemény, hogy a Velencei-tó vízminősége az emberi igénybevételre, fürdésre és vízisportok űzésére kiválóan alkalmas, korlátozásokra nincs szükség. Ha tehetik, látogassanak el ide ebben a nagy hőségben!”

A tó és a halpusztulás körüli fejleményekről továbbra is tájékoztatjuk olvasóinkat, az illetékes hatóságokat megkeresve.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons