Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép, ezt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Közölte: a zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén – részletezte Gulyás Gergely.

A tárcavezető elmondta: a közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt.

A belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok – ismertette.

Gulyás Gergely közölte: a védettségi igazolvány használatát fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei. (MTI)

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán