Korábbi sajtóértesülések alapján adatigényléssel fordult Dorosz Dávid az MNV Zrt.-hez a vadászati kiállítás helyszínével, a Hungexpóval kapcsolatos szerződések ügyében. Az MNV Zrt. a válaszadást „minősített adatokra” hivatkozva tagadta meg, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint azonban közérdekű adatnak minősülnek Semjén Zsolt több mint 70 milliárd forint közpénzt felemésztő hobbijának költségei, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

Dorosz Dávid közleményében azt írta, a Vadászati Világkiállításnak is helyet adó Hungexpót – amelynek felújítására 55 milliárdot költ a kormány, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a hobbijának hódolhasson – 2016-ban vásárolta meg a kormány egy külföldi tulajdonostól. A vételárat először titkolták, majd bevallották: a tranzakció 17,3 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Korábbi sajtóhírek szerint az ingatlant gyanús körülmények között, hátrányosnak tűnő feltételekkel 2035-ig bérbe adták a külföldi tulajdonú üzemeltető cégnek. Ráadásul a haszon jelentős része az üzemeltetőnél marad, miközben az ingatlant az állam felújítja 55 milliárd forintért.

A Párbeszéd szerint tisztázni kell, hogy az állam előnytelen üzletet kötött-e, illetve milyen további rejtett költségei lehetnek még a Vadászati Világkiállításnak az 55 milliárdba kerülő felújításon, a közel 20 milliárdra rúgó kiállításrendezésen és a 17,3 milliárdot kitevő vételáron felül. Ezért a Párbeszéd a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulva titokfelügyeleti hatósági eljárást kér annak érdekében, hogy a korábbi szerződések adatait nyilvánosságra hozzák.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ Pexels