Az áprilisi javulás óta stagnál az építőipari kilátásokat jelző bizalmi index. A GKI júniusi felmérése szerint a magasépítő cégek jövőképe valamelyest romlott, a mélyépítőké alig változott. Az áremelési törekvések intenzitása tovább nőtt – írja a Napi.hu.

Júniusban hibahatáron belül romlott az építőipari termelők rövidtávú kilátásait a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló ágazati bizalmi index értéke – derül ki a GKI legfrissebb, az EU támogatásával végzett, júniusi felméréséből. Ebben a hónapban a magasépítő cégek kilátásai valamelyest romlottak, a mélyépítőké alig változtak.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése – az előző hónaphoz képest – júniusban tovább javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján, így e mutató 18 havi csúcspontjára emelkedett. A nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok is érezhető pozitív változást jeleztek. Júniusban a cégek 26 százaléka számolt be növekvő, 19 százaléka csökkenő termelésről, míg májusban 17 és 21 százalék volt ez az arány. A magasépítő cégek elégedettsége számottevően javult, míg a mélyépítőké némileg romlott.

Júniusban tovább emelkedett az áremelési törekvések intenzitása az előző hónaphoz képest. A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok erősödését mutatják: az áremelést tervezők aránya a májusi 43 százalékról júniusra 49 százalékra bővült, míg az árcsökkenésre számítóké 4 százalékról 3 százalékra csökkent.

Borítókép: Pixabay/ MichaelGaida