A tavaly nyári tömeges süllőpusztulás után – ami után egyesek szerint évtizedek kellenek, hogy helyreálljon a tó süllőállománya – a napokban újabb tömeges halpusztulást jelentettek a Velencei-tóról – írta korábban a Fishingtime.hu.

A Magyar Országos Horgász Szövetség kirendeltsége, miután észlelte a jelenséget, azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását, és a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve a több pontos vízminőségi és halélettani mintát vett.  Megállapították, hogy az eddig elpusztult és összegyűjtött halak zöme szélhajtó küsz, balin, valamint karika- és dévérkeszeg. Június 18-án délig összesen 200 kilogramm halat gyűjtöttek be. Még nem állt meg teljesen az elhullás, így nagyjából még 200 kilogramm hal lehet a tóban, amelynek az összegyűjtése folyamatos – írja az Index.hu.

Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett. A természetes, vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül. 

A relatív oxigénhiány – írja a MOHOSZ – normál esetben nem lett volna halálos a halak számára, viszont az általában áprilisban ívó halak csak június közepén kezdtek el ívni, miközben a természetben hozzávetőlegesen két hét alatt zajlott le egy olyan biológiai folyamat, amely normál időjárás esetén legalább két hónap alatt történik meg. 

Borítókép: Facebook/Velencei-tó Horgászai