Az Egyesült Államokban egyre brutálisabb az időjárás, a tegnapi nap folyamán pedig olyan magas volt a hőmérséklet Kaliforniában, hogy megdöntötte az idei globális melegrekordot – írja a Liner.hu.

A tegnapi nap folyamán a kaliforniai Death Valley-ben, a stílszerűen elnevezett Furnace Creeknél (Kemence-völgy) lévő látogatóközpont melletti mérőállomáson 53,2 Celsius fokot regisztrált az ott elhelyezett automata.

Ez az 53,2 fok az idei legmagasabb mért hőmérséklet a Földön, és mindössze 1,2 fokkal marad el az érvényben lévő hivatalos abszolút világrekordtól, amit tavaly augusztusban mértek ugyanitt.

Magyarországon is kiadták a másodfokú hőségriasztást.

Pénteken marad a napos, száraz idő, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb zápor. Helyenként feltámad a keleti-délkeleti szél; napközben 30–35 fokig melegszik a levegő – írja az Időkép.hu.

Szombaton marad a kánikula sok napsütéssel, főként keleten, északkeleten frissítő záporral, zivatarral. Az északi-északkeleti szél a Dunától keletre lehet élénk. Az enyhe hajnalt követően délután 30–35 fokos melegre van kilátás.

Vasárnap sem tágít a kánikula, a napos időben csak néhol alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás, legfeljebb néhol élénkülhet meg.

Borítókép: Pixabay/ jplenio