A koronavírus-járvány teljesen felforgatta a fizetési szokásainkat 2020-ban. A pénzforgalmi adatok legfrissebb jegybanki összesítése szerint 2020-ban csaknem 11 százalékkal nőtt a magyarországi bankkártyás vásárlások értéke az egy évvel ezelőttihez képest, míg a készpénzfelvételek értéke ugyanebben az időszakban 5 százalékkal csökkent – írja a 444.hu.

A lezárások és az utazási korlátozások átalakították, részben elérhetetlenné tették, vagy teljesen felszámolták a pénzköltés fizikai tereit. Ha volt pénzünk, nem tudtuk hol elkölteni azt; ha viszont volt hol elkölteni, inkább a bankkártyánkat használtuk. Járvány idején kevésbé higiénikus készpénzt használni, mint kártyával vagy mobillal fizetni.

2019 végén 111 ezer elfogadóhelyen 177 ezer POS-terminál üzemelt az országban. Tavaly év végére már 123 ezer elfogadóhelyen, több mint 203 ezer terminálon fizethettünk kártyával. A fellendülés az első félévben alig érződött, azonban a második félévben több mint 10 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma. A növekedéshez alighanem az is hozzájárult, hogy idén január 1-től már minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére.

Borítókép: Pixabay/ flyerwerk