Szerdán délelőtt lezártáka Lánchidat, ezzel új szakaszba lépett a híd felújítása, amely várhatóan másfél évig fog tartani. A lezárás kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester és Dr. Valter Katalin, a BKK vezérigazgatója, valamint Schall László, az A-híd Zrt. vezérigazgatója tartottak közös sajtótájékoztatót. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy a Lánchíd a magyar nemzeti összetartozás szimbóluma, ami nemcsak Pestet és Budát köti össze, hanem a magyar nemzeti tradíciókat is – írja a 168.hu.


A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a koronavírus hatására és a kormányzati bosszúpolitika miatt drámai mértékben csökkentek a főváros bevételei, és ebből az összegből már négyszer fel lehetett volna újítani a Lánchidat. Ezek után a fővárosban folyó beruházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a városvezetés nagyon hálás a lakosság által tanúsított türelemért, illetve arra kért minden politikai szereplőt, hogy ne hangolják a közvéleményt az említett beruházások ellen.

Hozzátette, hogy még mindig nem érkezett meg a Lánchíd felújítására ígért kormányzati támogatás, amely egyébként az áfával egyenlő, a főváros pedig vissza fogja fizetni a központi költségvetésbe.

A beruházás összege bruttó 25,5 milliárd forint, a felújítás során a híres oroszlánokat is restaurálni fogják, a nyelvüket és a fogukat is visszateszik. Az alvállalkozók jelenleg az aszfalt felmarásával foglalkoznak, és miután végeznek, megkezdik a díszkivilágítás és a vasbeton lemez bontását is. A felújított láncokat a procedúra során korrózióvédelemmel is ellátják. A beruházás várhatóan 2023 augusztusára fejeződik be teljesen.

Borítókép: Rácmolnár Milán