Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről.  A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek a Tiszán, közben gyűjtve a folyón felgyülemlett hulladékot – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára vasárnap Tiszafüreden.

Steiner Attila fontos problémának nevezte a hulladékok okozta környezetszennyezést, amelyet a kormányzat is felismert.

Pozitív fejlemény szerinte, hogy egyre több állampolgár, önkormányzat és civil szervezet is tesz ez ellen, amit a PET Kupa is igazol.

A cél a körforgásos gazdaságra történő átállás, amely során az értékes anyagokat vissza tudják emelni a gazdasági körforgásba – mondta, megjegyezve: a PET-palackokat csaknem százszázalékosan újra is lehetne hasznosítani.

Javasolta a hulladékradar applikáció letöltését, amelyen be lehet jelenteni az illegális hulladéklerakatokat, a bejelentést pedig továbbítják az illetékes hivataloknak, önkormányzatoknak. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bejelentette: július elsejétől az egyszer használatos műanyagok használatát szigorítják. Továbbá át fognak adni idén is három, pillepalackból épült kikötőt a Tiszán. Lezárult emellett a „mosolygós zsák akció”, amely során a PET Kupa résztvevői a Tisza-tó árteréből gyűjtöttek zsákokban hulladékot, ezt a programot is szeretnék folytatni.

Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa társalapítója, a Természetfilm.hu elnöke elmondta: határon átnyúlva, több országgal együttműködve igyekeznek kezelni a nemzetközi folyószennyezések problémáját. 

A PET Kupa eddigi eredményei: 115 hulladékhajó, 165 tonna hulladék, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 67 terület megtisztítása.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Hans