A röszkei határon lefoglalt 5-6 hetes francia bulldogokat fogadtak be a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában. A két kölyköt három másik állattal együtt egy szerb férfi próbálta Magyarországra becsempészni, ám utóbbiak elpusztultak az út során.

Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes pénteken újságíróknak elmondta, kollégái szerdán délután egy belépésre jelentkező autóbuszt ellenőriztek. A jármű átvizsgálása során az utastérben, elrejtve találtak egy utazótáskát, melyről megállapították, hogy az az egyik sofőré. A bőröndben – csomagok alatt, megfelelő szellőzés és légcsere biztosítása nélkül – öt kiskutyát fedeztek fel.

Az állatok közül három kimúlt, és a másik kettő is rossz állapotban volt.

A kutyák részére sem ételt, sem italt nem biztosítottak. Az életben maradt kölyköket a határátkelőhelyen szolgálatban lévő állatorvos látta el, majd a kutyákat a Szegedi Vadasparkba szállították – tudatta az alezredes. A sofőr nem rendelkezett sem az állatok tulajdonát bizonyító, sem a szállításukhoz szükséges dokumentumokkal. Vele szemben állatkínzás miatt tettek feljelentést – közölte Némedi-Varga Éva.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta: elsősorban nem társállatok, hanem vadon élő fajok példányai kerülnek a központba, de a két kölyök ellátását és karanténját itt tudták biztosítani.

A kölykök pusztulását feltehetően hőguta okozta.

A mentőközpontba került állatok a körülményekhez képest már jó állapotban vannak, kölyköknek való eledelt és kutyatejpótló-tápszert kapnak, hiszen ennyi idősen még szoptatná őket az anyjuk – közölte az igazgató. A Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöki posztját is betöltő szakember felhívta a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, valamint arra, hogy az állatok szállítása során is kiemelten szem előtt kell tartani épségüket és biztonságukat. (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay