A fenntarthatósági célok és a körforgásos gazdaság kialakítása megköveteli az ezen ismeretekkel, gyakorlattal rendelkező szakembereket, amelyek iránt – sajnos a környezet egyre romló állapota miatt is – fokozatosan nő a kereslet.

Az ágazat munkaerőhelyzetének előzetes felmérése, majd az oktató-képző intézmények körében végzett felmérés alapján alakították ki a Zöldállásportál, amely a tesztüzemmód után – a GINOP támogatásának köszönhetően térítésmentesen – már élesben várja a keresleti és a kínálati oldal regisztrációját és a felek egymásra találását.

Mint közleményükből kiderül, a szövetség elsősorban tagvállalatai munkaerőigényeire alapozva hozta létre a portált, lerövidítendő az álláskeresésre, a munkaerőkeresésre fordított időt.

A portál egyéb szolgáltatások közvetítésére is lehetőséget biztosít, akár a még tanulmányokat folytatók számára is szakmai gyakorlatot, szakdolgozati témát, önkéntes lehetőségeket.

A projekt indulását késleltette a pandémia, így az online előkészítés után csak a tavalyi év végén indulhatott meg az a felnőttképzési sorozat, amelyben a Szövetség tagvállalatai szakértő előadóktól aktuális ismereteket szerezhettek a szakképzési, a felnőttképzési törvény szakmákat, pontosabban az OKJ-t felváltó szakmajegyzékről, a keresletalapú képzés céljáról, módszereiről. Az is kiderült, hogy nem elég lenniük, vagy működniük a cégeknek, de látszaniuk is kell – itthon és külföldön is.

Tehát ahhoz, hogy a képzett, igényes szakember képzettségének megfelelő hazai munkahelyet válasszon, azért a cégeknek is tenniük kell.

Így a képzés során a környezetipari cégek képviselői számára előadások hangzottak el a felmérés eredményeiről, tapasztalatairól a munkáltatók számára levonható következtetésekről, azaz a vonzó munkahely mibenlétéről, valamint az ennek érdekében megteendő lépésekről, amely későbbiekben a Szövetség munkaerőpiaci cselekvési tervében is testet ölt.

Borítókép: Rácmolnár Milán