A Coca-Cola csatlakozott a vizek tisztaságát óvó szervezet, a The Ocean Cleanup programjához. Az összefogás célja a Föld óceánjainak megtisztítása, illetve a szeméttömeg megállítása még a folyókban, mielőtt elérné az óceánt – írja Facebook-oldalán a Zöld Műhely Alapítvány a Waste360.com cikke alapján.

Szerintük  ez azért előremutató ötlet, mert a folyóvizek egészen az óceánokig hordják magukkal a műanyag hulladékot, amely végül az állóvizekben gyülemlik tovább, egyre nagyobb ökológiai katasztrófát okozva.

Megállapodott a Coca-Cola és az Ocean Cleanup! Közösen tisztítják meg a Föld óceánjait a műanyagszennyezéstől.A…

Közzétette: Zöld Műhely Alapítvány – 2021. június 10., csütörtök

Az együttműködés értelmében világszerte tizenöt folyón telepítenek hulladékgyűjtő és tisztítórendszereket, amelyek felfogják az úszó hulladékot a folyókban még azelőtt, hogy azok beleömlenének a tengerekbe. A kezdeményezés remélt hozadéka, hogy a következő években egyre több ipari szereplő, és elkötelezett egyén vesz majd részt a műanyagszennyezés kezelésében.

„Szervezetünk küldetése, hogy minden műanyagot kiemeljünk az óceánokból. Világszerte ezer folyóból a folyóvízi műanyagszennyezés közel 80 százaléka az óceánokban végzi, és ez a probléma napról-napra hatalmasabbá válik. Ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy felgyorsítsuk projektünk előrehaladását.

A víztisztító rendszereinkkel kitermelt hulladék között sok műanyagpalackot is találni, köztük a Coca-Cola csomagolási hulladékait is, így minden tiszteletet megérdemelnek, hogy számos más, a műanyagszennyezés megoldását célzó tevékenységük mellett az iparágból elsőként csatlakoztak kezdeményezésünkhöz.

Célunk, hogy a lehető legtöbbet tanuljunk együttműködésünkből, amely egyébként a jövőben tovább bővülhet, és hogy tovább gyorsítsuk megoldásaink globális terjesztését. Ezért meggyőződésem, hogy a mai bejelentés jó hír a világ óceánjai számára!” – mondta Boyan Slat, a The Ocean Cleanup alapító-vezérigazgatója.

A The Ocean Cleanup Santo Domingoban (Dominikai Köztársaság) és Can Thóban (Vietnam) már telepített egy-egy Interceptor berendezést, e folyóknál a partnerek segítséget nyújtanak az összegyűjtött hulladék feldolgozásának, kezelésének kidolgozásában. Később a projektet további tizenhárom folyóra terjesztik majd ki.

Kiemelt kép: PxHere