A szombati tízezres tüntetés után az ellenzék az első csatát megnyerte – mondta Szabó Tímea a Mellár Tamással közösen tartott online sajtótájékoztatón. A Párbeszéd frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a kínai egyetem létrehozásáról szóló törvényjavaslatot május 11-én nyújtották be az Országgyűlésnek, ebben tervezetben már a beruházáshoz kijelölt ingatlanokat is megnevezték, a parlamenti vitában pedig ismertek voltak a költségvetési tervezetek is. Kiemelte, hogy Orbán Viktor 2019 októberében fogadta a sanghaji egyetem rektorát, akivel az intézmény működéséről egyeztettek, mindezek ellenére Gulyás Gergely most úgy nyilatkozott, hogy a Fudan-ügy még nem áll készen a vitára. Szabó Tímea szerint ebben az esetben a Parlamentnek sincs szükség vitatkozni a törvényjavaslatról.

Mellár Tamás úgy véli porszem került a Fidesz gépezetébe, a kormánypárt hiába gondolta azt, hogy ezt az ügyet is le tudják nyomni a választók torkán, még az Orbán-hívők fele sem ért egyet a beruházással. Az ellenzéki előválasztáson a Párbeszéd színeiben induló független országgyűlési képviselő szerint minél hamarabb meg kell tartani a népszavazást, a Fidesz ugyanis halogatni akarja a számára kedvezőtlen témát a kampányban.

Gulyás Gergely szerint a Fudan-ügy még nem áll készen a vitára – A Párbeszéd benyújtja a parlament előtt fekvő Fudan-törvény azonnali visszavonásáról szóló javaslatát – Mellár Tamással tartunk közös sajtótájékoztatót Pécsett.

Közzétette: Szabó Tímea – 2021. június 9., szerda

Borítókép: MTI/Illyés Tibor