Hiába tudják a dohányzók, mennyire káros a függőségük, többségük mégsem teszi le a cigarettát. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet 2019-es felmérése szerint a probléma a felnőtt lakosság 29,6 százalékát érinti. Az intézmény a múlt héten indult, „Élj tiszta tüdővel!” kampányukkal azokat az embereket kívánják elérni, akik dohányoznak, de az élet más területein igyekeznek egészségesen élni.

Magyarországon a halálozások 21 százalékáért, éves szinten 25 ezer 500 ember haláláért felelősek a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények. A felnőtt lakosság közel harmada él a szenvedéllyel, az sem gátolja őket, hogy havi több tízezer forintot költenek dohánytermékekre. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet két éve készített reprezentatív felmérése 2019-es felmérése alapján minden harmadik dohányos leszokna, és negyedük már meg is próbálkozott ezzel.

Sokan az egyetlen bűnös tevékenységüknek tudják be a nikotinfüggőséget, holott az addikció kezelésére számtalan eszköz létezik.

Drága mulatság. Ábra: OKPI

„A dohányzók leszokásának támogatása két fontos teendőt foglal magában az egészségügy részéről: a motiváció erősítését, és ha a dohányzó elszánta magát, akkor a leszokás folyamatának a támogatását. A dohányfüggőség kettős komponensű, fizikai és lelki. A sikeres leszokáshoz mindkettővel foglalkozni kell. A nikotinbevitelből eredő nikotinfüggés csökkentésében és a megvonási tünetek kezelésében nyújtanak segítséget a nikotintartalmú és nem nikotintartalmú gyógyszeres kezelések. A lelki függőség kezelésében a viselkedésváltozást kell előtérbe helyezni” – mondta Dr. Cselkó Zsuzsa az intézet osztályvezető főorvosa a Very Important Planetnek.

A felmérés adatai alapján olyan emberek is dohányoznak akik az élet már területén odafigyelnek az egészségükre, helyesen táplálkoznak, és rendszeresen sportolnak.

Az ősz elejéig tartó kampány elsősorban őket célozza meg azzal a szándékkal, hogy megfelelő motivációt adjon nekik a leszokáshoz.

Terhelés. Fotó: OKPI

„A kampánnyal főként a városi, egészségtudatos, aktív életet élő, dohányzó fiatalokat és felnőtteket szeretnénk elérni, akik annak ellenére, hogy számukra fontos a testi és lelki egészség, mégsem tudják feladni káros szenvedélyüket.

Kommunikációnk megközelítése sem szokványos, hiszen nem a dohányzás negatív következményeire hívjuk fel a figyelmet, hanem épp az ellenkezőjére: mennyire mindenre vagyunk és leszünk képesek egészséges tüdővel.

A célcsoport médiafogyasztásából adódóan nagyon erős a kampány digitális lába, a pozitív hangvételű üzeneteinkkel pedig az érintetteket szeretnénk motiválni a leszokásban. A későbbiek során egy közterületi kampány is kiegészíti a kommunikációt” – tette hozzá a szakember.

Füstölés. Ábra: OKPI

A leszokás folyamatában telefonos applikáció is segít. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai irányításával készült „Gond egy szál se!” alkalmazást bárki letöltheti az intézet honlapjáról.

Az applikáció a leszokás megtervezését segíti, könnyíti, miközben erősíti az önbizalmat és motivációt ad.

Segítségével pontos adatokat lehet kapni arról, hogy az utolsó szál cigaretta óta mennyit javult az egészségi állapot, és azt is kiszámolja, mennyit pénzt sikerült megtakarítani.

„Olyan, aktív életet sugalló tevékenység megjelenítésével juttatjuk el az üzenetet a célcsoport felé, melynek teljes értékű véghezvitelét korlátozza a dohányzás által roncsolt tüdő, a szerv alacsonyabb kapacitása. Bemutatjuk, hogy a dohányzás elhagyása mennyivel több szabadságot és nagyobb teljesítőképességet biztosít.

A kampány középpontjában az egészséges tüdő nyújtotta nagyobb állóképesség áll, amely ugyanolyan fontos a hétköznapi tevékenységek és sportolás során. 

Után követést nem végzünk, mivel személyes adatokat nem gyűjtünk, azonban a dohányzásra vonatkozó adatokat tudományos céllal összesítjük, hogy még pontosabb képet kapjunk a leszokáshoz segítséget kérők szokásairól. Így célzott támogatást tudjunk nyújtani azoknak, akik hozzánk fordulnak” – emelte ki Dr. Cselkó Zsuzsa.

Egyensúlyban. Fotó: OKPI

Többféle segítség áll a dohányzók rendelkezésére a leszokáshoz. Tanácsért bárki fordulhat háziorvosához, védőnőjéhez vagy bármely tüdőgondozó intézethez, ahol képzett szakemberek segítenek. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Központ telefonos tanácsadása is a lakosság rendelkezésére áll, ahol lelki támogatást és megerősítést is kaphat bárki egy személyre szabott többhetes program során. Az„Élj tiszta tüdővel!” kampánnyal, valamint a leszokással kapcsolatos további információk a  www.eljtisztatudovel.hu weboldalon találhatóak.

A kockázatról

A dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő. A dohányzás következtében a szervezetben gyulladás alakulhat ki, amely az érrendszeren és a tüdőszöveten keresztül számos belszervi működést károsíthat, különböző biológiai mechanizmusok révén pedig daganatképződéshez vezethet. A dohányfüst a dohányzó környezetére is káros. Gyermekekben és serdülőkben akadályozza a tüdő egészséges fejlődését, amelynek következtében emelkedik az idült légzőszervi betegségek, így az asztma és a korai COPD kialakulásának kockázata. A dohánytermékek és az élvezeti cikként használt nikotintartalmú termékek, mint például az e-cigaretta, nikotinos tasak, hevített dohánytermékek, függőséget okozó hatásának alapja a nikotin, amely elsődleges szerepet játszik a dohányzásra való rászokásban és a rendszeres dohányzás kialakulásában. A nikotinnak a fizikai függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett ma már számos egészségkárosító hatása ismert: a legfontosabbak között említendő, hogy befolyásolja a magzati növekedést és fejlődést, az immunrendszer, a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működését, továbbá hozzájárul a koraszülés és a halvaszülés kockázatának növekedéséhez.

Borítókép: Pixabay/Bob_Dmyt