Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon Ferenc pápát idézte: „Nagybetűs politikának nevezem azt, amely szolgálat, amely új utakat nyit meg az emberek önszerveződési és önkifejezési lehetőségei terén.” Ez a fajta politika „nemcsak az emberekért, hanem az emberekkel együtt is tevékenykedik, közösségeikben és értékeikben gyökerezik”. Mint a városvezető hozzátette: Ferenc pápa igaz szavai. Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát.

„Nagybetűs politikának nevezem azt, amely szolgálat, amely új utakat nyit meg az emberek önszerveződési és önkifejezési…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. június 8., kedd

Jelenlegi tudásunk szerint Ferenc pápa, aki idén részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, sem Áder János köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel nem akar találkozni. Ott lesz az esemény zárómiséjén, de csak három órát tölt Magyarországon. Utána Szlovákiába utazik három napra.

Az előzményeket a magyar kormány migránspolitikájában érdemes keresnünk, ami jelentősen eltért Ferenc pápa hozzáállásától.

A katolikus egyházfő emberséges bánásmódot kért a bevándorlókhoz való viszonyunkban, de felhívta a figyelmet rá, hogy ők is alkazmazkodjanak a befogadó ország kultúrájához. Ezzel szemben a kormány a migránsok jelentette veszélyt hangsúlyozta folyamatosan, a kormánymédiumok pedig a szentatyát, illetve a szintén emberségességet kérő magyar katolikus papokat is élesen kritizálták itthon az eltérő véleményért.

Ferenc pápából még akkor is ellenségképet kreáltak, amikor 2019 júniusában, pápaként Csíksomlyóra látogatott, és szentmisét mutatott be.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons