Az egymáshoz túl közel telepített szélturbina-parkok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni egymás teljesítményét – írja a Rakéta.hu.

A német Helmholtz-Zentrum Hereon nevű interdiszciplináris kutatóközpont tanulmánya szerint a tengerpartokra épített szélturbina-farmok egymás teljesítményét rontják, ha túl közel vannak egymáshoz. A tanulmány az Északi-tenger délkeleti öblére és a Balti-tengerre telepített német érdekeltségű szélerőmű-parkok esetét dolgozza fel. Ezen a vidéken 2008 óta elképesztő tempóban épülnek a szélturbinák; jelenleg 8 gigawatt nagyságrendben termelik az elektromos energiát.

A Helmholtz-Zentrum Hereon kutatócsoportja megállapította, hogy a turbinaparkok területén a szélsebesség jelentős mértékű csökkenése észlelhető. A szélerőművek átlagosan 35-40, bizonyos időjárási körülmények mellett akár 100 kilométeres távolságban is éreztetik hatásukat, így az egymáshoz túl közel telepített szélturbina-parkok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni egymás teljesítményét.

A modellkísérleteket ellenőrizendő a kutatók a 2008 és 2017 közti valós, mért széladatok elemzését is elvégezték. A számítások igazolták, hogy a szélturbina-parkok sűrűsödése valóban kedvezőtlen hatást látszott gyakorolni a szélsebesség-adatokra. A kutatócsoport most azt tervezi, azt is megpróbálják felmérni, milyen hatása van a nagy szélfarmoknak a tengeri élővilágra. A szél és az általa keltett hullámzás folyamatosan keveri a tengerek vizét; ha a szél változik, a tengeri élőlények életkörülményei, a víz sókoncentrációja és oxigéntartalma is változik, valamint máshogy alakul a víz hőmérséklete és tápanyagtartalma különböző vízmélységekben.

Borítókép: Pixabay/ Al3xanderD