Az ország legjobb irodáit, közösségi tereit díjazta Az Év Irodája verseny, amelyet immár 11. alkalommal rendeztek meg. Míg tavaly a járvány okozta korlátozások miatt teljes egészében online módon zajlott az átadó, a szervezők idén nagyszabású, fesztiválhangulatú, rendhagyó eseményt rendeztek.

A budai Kopaszi Gáton egész napos rendezvénnyel, szakmai programokkal, koncerttel várták a rendezők az érdeklődőket a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közleménye szerint.

A mozgalom Balansz Intézete évek óta képviselteti magát a zsűriben, hiszen a munka-magánélet egyensúly kérdése kiemelt jelentőséget képvisel a szervezet számára. Egy díjat már hagyományosan mindig mozgalmunk ad át, zsűritagként Ujvári Enikő, a mozgalom alelnöke a versenybe nevezett irodák, közösségi terek családbarátságát, a stresszmentes munkakörnyezet feltételeinek irodai megvalósítását vizsgálja.

Mi a Well?

A családbarát iroda fogalma egyszerre fizikai és kulturális kérdés, amely erősen kötődik a fenntartható szemlélethez, valamint az úgynevezett Well-minősítés HR-vonatkozású elemeinek egy részéhez. A jó közérzetet, biztonságot adó munkakörnyezet feltételeit meghatározó Well-minősítés nagyon szigorú zöld keretrendszer, amely nemcsak környezetbarát és ergonómiai, egészségmegőrzési elvárásokat, hanem közösségi-mentális, munka-magánélettel kapcsolatos elemeket is tartalmaz. A munka tereinek ilyen kategorizálása éppen ezért fontos a család lelki egyensúlyát, a gyerekek egészséges fejlődését fontos szempontnak tartó Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnak.

Regenerálódás munka közben

Az Év Irodája versenyben a családbarát Iroda különdíjat egy olyan vállalat kapja, amelyiknek irodatere és vállalati kultúrája példaértékű itthon, de új irodájuk egyúttal nemzetközi szinten is benchmark lesz a vállalatnál. A fenntartható és felelős szempontokat mind környezeti, mind humán értelemben messzemenőkig figyelembe vették az iroda kialakításánál. Well-minősítésük folyamatban van. Az iroda minden szintjén gondoltak a közösségi terek biztosítására, olyan komplex relaxációs és szabadidős tereket alakítottak ki, ahol mind az aktív, mind a passzív rekreációra lehetőség nyílik. Külön kialakított szoptató szobával rendelkeznek, vállalati kultúrájuk pedig messzemenőkig figyelembe veszi a kollégák különböző élethelyzetét, ezekre aktívan reagál.

Az összevont kategóriában Az Év Fenntartható Irodája 2020-díj nyertese idén a BP (British Petrol) Agora projektje.


„A rekreációs vonal nagyon erősen jelen van az irodában. Minden emeleten vannak pihenősarkok és masszázsfotelek, de fent van egy nagy rekreációs szint evési és sportlehetőséggel, terasszal, sószobával, közösségi terekkel. Az egyetlen furcsa tényező bejárás alatt az volt, hogy a rendkívül igényes anyagokkal berendezett iroda üres volt, hiányzott belőle a lényeg, az ember” – utalt Ujvári Enikő a járvány munkarendet is érintő kényszerű változásokra.

Néhány családbarát kritérium: mi teszi élhetővé, vonzóvá az irodát?

Családbarát irodai környezetben jellemzőek az olyan közösségi és relaxációs terek, amelyek segítik, hogy a munkavállaló testi-lelki egészségben térhessen haza a szeretteihez és vannak olyan vállalati programok, melyek a testi-lelki egészség támogatását szolgálják.
A közösségi terek alkalmasak és otthont adnak olyan eseményeknek, ahol a munkavállaló családtagjai is jobban megismerhetik a munkakörnyezetet.

A családbarát irodának kiterjesztett része a megfelelően támogatott, kialakított home office vagy távmunka környezet és az a kultúra, amely egészséges kereteket biztosít a rugalmas munkavégzéshez is.
Amennyiben jellemzően vannak a szervezetben kisgyermekesek, van olyan tér és játékok, eszközök, amelyek lehetővé teszik egy kismama vagy kisgyermekes számára, hogy alkalomszerűen gyermekével a munkahelyen megjelenjen, munkát végezzen (pl. gyermekbarát irodarész, szoptató helyiség.)

Az ebben a szellemben kialakított és működtetett munkahelyi környezet segíti a kollégák munka-magánélet harmóniáját, testi-lelki egészségük megőrzését, ezzel kiszámíthatóbb és humán értelemben fenntarthatóbb működést biztosít a vállalatnak.

Fotógaléria a nyertes irodáról.

Kiemelt kép: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom