A Párbeszéd közleménye szerint a Fertő tó több mint egy éve tartó, példátlan és jogszerűtlen környezetpusztítása visszafordíthatatlan károkat okoz. A legutóbbi kulturális értékű tájrombolás, a Fertő tavi cölöpházak elbontása után az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosának beavatkozását kéri a Párbeszéd, hogy Mészáros Lőrinc megalomán hobbiberuházását a Fertő tónál leállítsák.

A közlemény szerint tavaly év végén az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv átültetésének elmaradása miatt, részben a Fertő-tavi eset kapcsán. A Párbeszéd a közelmúltban szintén panaszbeadvánnyal fordult a Bizottsághoz a magyarországi Natura2000 területeken zajló szisztematikus környezetpusztítás miatt, külön kiemelve a Fertő-tó esetét. Szintén tavaly ősszel a Greenpeace, a WWF, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint több mint 70 másik természet- és környezetvédelmi szervezet nyilatkozatban hívta föl a magyar és az európai hatóságokat nagy tavaink, így különösen a Fertő-tó védelmére.

Az eddig elindult eljárások sem a part menti élőhelyek, sem a tájjal harmóniában álló nádfedeles cölöpházak letarolását nem tudták megakadályozni.

Ahhoz, hogy a vonatkozó uniós normáknak érvényt szerezve a Natura2000 terület – ráadásul súlyosbító körülményként vegetációs és fészkelési időszakban történő – teljes elpusztítását meg lehessen akadályozni, az Európai Bizottság haladéktalan és határozott közbeavatkozására van szükség a közlemény szerint. Ehhez a folyamatban lévő eljárások, illetve a Bizottságnak az uniós szerződések őreként biztosított jogosítványok kellő felhatalmazást adnak. A Párbeszéd levélben fordult Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosához, és közbenjárását kéri, hogy állítsák az európai jelentőségű védett terület jogszerűtlen, kizárólag profitszempontok miatt történő tönkretételét haladéktalanul leállíthassák. 

Kiemelt kép: Pixabay