Megállapodást kötött a főpolgármester nyolc szakszervezettel a halasztott, de garantált béremelésről és a béren kívüli juttatások emeléséről, így elkerülhető a BKV-sztrájk – írja a Magyarnarancs.hu.

A fővárosnak nincs pénzügyi fedezete a BKV dolgozónak béremelésére idén, de 2022-től a garantálja, akár nagyobb mértékben is, mint amennyire a kormány emelheti a minimálbért – ez a lényege annak a megállapodásnak, amit a fővárosi önkormányzat és a Bérszövetséghez tartozó közszolgáltató cégeknél, köztük a BKV-nál, illetve közintézményeknél működő nyolc szakszervezet hozott össze csütörtökön.

Jövőre, ha a kormány nem emeli 15 százalékot meghaladó mértékben a minimálbért, azt a főváros fogja kipótolni és még 2 százalékot rá is tesz.

Pénteken a BKV menedzsmentje is tárgyalta a sztrájk elkerülését eredményező megegyezést, és annak megfelelően Bolla Tibor vezérigazgató megkötötte a bérmegállapodást a BKV szakszervezeteivel. A megállapodás fontos eleme, hogy a főváros garantálja, amennyiben személyi jellegű kiadásokban megtakarítás keletkezik a közlekedési vállalatnál, azt még idén béremelésre fordítják.

Hasonlóképpen azt a maradványt is, ami a szociális járulék kormányzat által beígért csökkentéséből származik. Erre az évre a főállású munkavállalókat 200 ezer forint értékű cafeteria illet meg, a keretet még 20 ezer forinttal megtolják, továbbá az év végén egy 17 ezer forintos utalvány is járni fog. Sikerült megegyezni a Budapest-pótlékról, a cégnél megszakítás nélkül eltöltött munkaévek arányában kiszabott plusz juttatásról. Öt év esetén évi 10 ezer forint, 40 év munkaviszony után 60 ezer forint illeti meg a dolgozókat évente két alkalommal.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt