A világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek legkevesebb egytizedét elpusztította tavaly egyetlen bozóttűz, amely a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén tombolt – írja a Berek.hu.

Az augusztus közepén kitört Castle bozóttűz több mint 700 négyzetkilométeren perzselte fel a hegység területén fekvő Sequoia Nemzeti Parkot.

 A szakemberek műholdfelvételek és korábbi tüzek modelljei révén becsülték meg, hogy a fafaj 7500-10 000 egyede veszhetett oda, ami a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek 10-14 százalékát jelenti.

A pusztulás mértéke azért is figyelemre méltó, mert az óriás mamutfenyő rendkívül jól alkalmazkodott a tűzhöz. Ezeknek a gyakran több mint kétezer éves és 76 méter magas fáknak tűzre van szükségük a tobozaikban lévő magok kiszabadításához.

A Sequoia és a Kings Canyon területén az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket, évente átlagosan 400 hektáron. Brigham becslései szerint ennek nagyjából a 30-szorosára lesz szükség ahhoz, hogy az erdő újra egészséges legyen.

Borítókép: Pixabay/ edwina_mc