Egy új vizsgálat alapján több száz tó vizének oxigénszintje csökkent az elmúlt négy évtizedben az Egyesült Államokban és Európában – írja az MTI. A szakértők szerint a fogyatkozó oxigénszint súlyos hatásokkal járhat.

A friss tanulmány szerzői közel 400 tó vízének hőmérsékletét és oldott oxigén-szintjét elemezték. Megállapították, hogy az érintett tavak felszíni vizeiben átlagosan 5,5 százalékkal, mélyebben 18,6 százalékkal esett vissza az oldott oxigén szintje.

A mélyebb vizek oxigénszintjének csökkenése komoly fenyegetést jelent az olyan vízi élőlényekre, amelyek érzékenyebbek a hőmérséklet emelkedésére, mint például a hideg vízi halak. A nyári hónapokban az állatok a hűvösebb, mélyebb vizekbe vonulnak vissza, de ha ezekben a rétegekben csökken az oxigén, akkor a halak nem maradnak életben.

A vizsgált tavak nagyjából negyedénél a felszíni vizek oxigénszintjének emelkedését észlelték a kutatók, ami ugyancsak rossz jel, mert valószínűleg fokozott algavirágzással van összefüggésben. Ezekben a tavakban a mélyebb vizek oldott oxigén-szintje nagyon alacsony, sok faj számára lakhatatlan volt. Kutatások alapján az ilyen oxigénhiányos tavakban az üledékből metán szivárog.

A tanulmány az európai és amerikai tavak mellett egy japán, illetve néhány új-zélandi tóra is kiterjedt. A szakemberek szerint valószínűleg a világ más tavaiban is csökken az oldott oxigén szintje, aminek az az oka, hogy a felmelegedés hatására csökken az oxigén vízoldhatósága.

Borítókép: Pixabay/pixel2013