Hazánk kiemelt tavainak védelmében a civilek korábbi kezdeményezésére a Párbeszéd – ellenzéki pártok támogatásával – benyújtott az Országgyűlésnek egy határozati javaslatot, de a kormánypártok egy tatabányai fideszes képviselő kivételével leszavazták.

„Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni”

– mondja Áder János köztársasági elnök. Kocsis-Cake Oliviónak, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettesének közleménye szerint a köztársasági elnök ne költészettel, hanem aktív cselekvéssel lépjen fel a klímaharc ellen, ezért nyílt levélben kéri, hogy törvénykezdeményezési jogával élve álljon ki a Nagy Tavak Koalíció kezdeményezése mellett, és a civilek, valamint ellenzéki pártok korábban megfogalmazott programját törvényjavaslatként nyújtsa be az Országgyűlés elé. 

Mint a közlemény fogalmaz: elérkezett az idő, hogy hangzatos beszédek helyett Áder János végre cselekedjen is a klímavédelem területén.

A több mint hetven civil természetvédő szervezet alkotta Nagy Tavak Koalíció Magyarország nagy állóvizeinek – így a Balatonnak, Fertő tónak, Velencei-tónak vagy a tatai Öreg-tónak – védelmét, természeti értékük továbbörökítését tűzte ki célul. Az elmúlt években beruházói csoportok a profitszerzés érdekében – többnyire állami támogatással – természetpusztító projekteket valósítanak meg, amelyek akár az évszázadok óta adott arculatot változtatják meg.

A Nagy Tavak Koalíció azért jött létre, hogy megakadályozzák ezeket a beruházásokat, ehhez igazodva alkották meg Magyarország nagy tavai természeti és kulturális értékeinek védelméről szóló határozati javaslatukat, amelyet kérésükre a Párbeszéd az Országgyűlés elé vitt az ellenzéki képviselőkkel közösen – a kormánypárti frakcióvezetők a többszöri megkeresésre sem reagáltak.

A benyújtott határozati javaslatot május 26-án az Országgyűlés kormánypárti többségű Fenntartható fejlődés bizottsága végül 6:4 arányban elutasította. Ez azért is érthetetlen, mert a javaslat alapjául az Alaptörvény vonatkozó részei, valamint Áder János korábbi nyilatkozatai szolgálnak, így az Egyesült Nemzetek Szervezetének biodiverzitással foglalkozó 2020. szeptemberi találkozóján tett vállalásai, amelyek szerint Magyarország megduplázza a biodiverzitás védelme érdekében tett erőfeszítéseit.
A Párbeszéd ezért Áder Jánoshoz fordul, és arra kéri a köztársasági elnököt, hogy törvénykezdeményezési jogával élve álljon a Nagy Tavak Koalíció mellé, és javaslatukat terjessze be törvényjavaslatként az Országgyűlés elé.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons