Egy hosszú kényszerszünet, a tavalyi események lemondása és a tavaszi várakozás után újra megrendezi az I bike Budapest felvonulást a Magyar Kerékpárosklub.

Június 26-án 14.00-kor a budai alsó rakpartról indul, és a pesti rakpart érintésével az Andrássy úton keresztül a Városligetbe érkezik a várhatóan több ezres kerékpáros felvonulás, majd bringaemeléssel ér véget.
Az I bike Budapest felvonuláson a főváros olyan pontjain tud végigtekerni gyerekektől idősekig bárki, ahol máskor nem vagy csak nagyon nehezen lehet kerékpározni.

A felvonulást szervező Magyar Kerékpárosklubnál hiszünk abban, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol mindenki biciklire tud ülni

– írják az esemény Facebook oldalán.

Az I bike Budapest bringás felvonulás 14 órakor indul a budai alsó rakpart Margit hídtól északra eső szakaszáról, és René van Hell holland nagykövet nyitja meg.

A felvonulást záró bringaemelés várhatóan 17.00-kor lesz a Városligetben, így a 18 órás focimeccsről, az Eb nyolcaddöntőjéről sem marad le senki.

A június 26-i I bike Budapest idejére már feloldják a gyülekezési korlátozásokat, a Kerékpárosklub viszont ennek ellenére is a korábbinál rövidebb útvonalon és lehetőleg minél tágasabb szabad tereken vezeti a menetet. A felvonulás rendőrség által biztosított, lezárt útvonalon halad végig, így családosan is könnyen teljesíthető. A felvonulás önkéntes rendezői a forgalmas keresztező útvonalaknál átengedik a közösségi közlekedést, az autókat és a zebrákon a gyalogosokat, így ha sokan is vesznek részt, sem várható a közlekedés aránytalan korlátozása.

Budapesten egyébként 15 százalékkal nagyobb kerékpáros forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A Magyar Kerékpárosklub reprezentatív közvélemény-kutatása szerint 2018-höz képest 6 százalékponttal, 57 százalékrara nőtt a legalább alkalomszerűen kerékpározó budapesti felnőttek aránya. A többség szívesebben kerékpározna a hétköznapokban is, ha azt több kerékpársáv és kerékpárút építésével segítenék.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons