Júliustól az EU tagállamaiban, így hazánkban is biztosítani kell minden fogyasztó számára a lehetőséget, hogy egyénileg vagy közösségben megújuló energiát termelhessen, tárolhasson, fogyaszthasson és eladhasson. Az ezt megalapozó törvény a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben – számolt be róla honlapján a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Mint írják, az EU-s költési tervekben is szerepelnek az energiaközösségek, de ezek az elemek nem állnak össze egy támogató keretrendszerré.

A hazai induló energiaközösségekről egyeztetettek a különféle szektorok képviselői a hétfői fórumnapon.

A Magyar Természetvédők Szövetsége az Európai Klímakezdeményezés (EUKI) támogatásával megvalósuló közösségi energia projektje zárásaként 2021. május 31-én online műhelynapot tartott, ahol a közösségi energiával kapcsolatos uniós jogszabályok átültetésének folyamatát mutatta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) előadója. A civil szakértők értékelték az energiaközösségeknek tervezett uniós forrásokat.

„Biztató, hogy sok helyről várható forrás a termelő-fogyasztók és energiaközösségek napelemes beruházásainak támogatására, de félő, hogy a pontatlan szabályozás és a százalékos támogatási arány miatt nem a leghatékonyabban kerülnek felhasználásra ezek a források, az energiaszegénység, illetve az energiafogyasztás csökkentéséhez sem fognak kellő mértékben hozzájárulni” – mondta Kovács Bence, az MTVSZ közösségi energia programjának vezetője.

A fórum másik fő üzenete, hogy az energiaközösségeket támogató keretrendszert erősíteni szükséges. Az uniós megújuló energia irányelv is előírja, hogy a tagállamok értékeljék az energiaközösségek indítása és működése előtt álló akadályokat és lehetőségeket, majd ezek kezelésére támogató keretrendszert alkossanak. A magyar energiahatóságnak 2022 végére kell elkészítenie ezt az értékelést.

„Civil szakértők (MTVSZ, EMLA Egyesület, Szolidáris Gazdaság Központ) közösen összeállították az értékelést és bemutatták a mai fórumon. Ez alapján várjuk, hogy a MEKH mielőbb kijöjjön szabályozási javaslataival” – foglalta össze Kovács Bence.

Borítókép: Pixabay/andreas160578