Az egyre melegedő időjárás okozta éghajlati változások a háziállatok egészségére is hatással vannak. Az éghajlatváltozás következtében ugyanis elhúzódik a parazitaszezon, így a veszélyes kórokozókat hordozó élősködők már egész évben veszélyt jelentenek. A nagyobb parazitaaktivitással pedig a zoonotikus, emberről állatra terjedő megbetegedések is gyakoribba válnak – írja a 24.hu.

Amikor az éghajlatváltozásáról és az emelkedő hőmérsékletről beszélünk, olyan koncepciót képzelünk el, ami a jövőben válik valósággá. Nos, a jövő elérkezett. Az éghajlatváltozás valós és bekövetkezik: le kell lassítanunk, és meg kell tanulnunk alkalmazkodni az általa kiváltott változásokhoz.

A paraziták az organizmusok zavarba ejtően sokszínű csoportja, amelyek szinte minden létező élőhelyet elfoglalnak. Közvetett káros hatásuk azonban valószínűleg még fontosabb, hiszen számos kórokozó közvetítőjeként, vagyis vektorként lépnek fel. A kórokozók lehetnek protozoonok, baktériumok, vírusok, galandférgek vagy fonalférgek.

A külső paraziták száma további két tényezőnek köszönhetően növekedett a közelmúltban. Először is, a mesterséges szelekció és tenyésztés révén az ember csökkentette az állatok ellenálló képességét bizonyos külső parazitákkal szemben. Például a vastag szőrzet megnehezítette a külső élősködők számára, hogy elérjék a bőrt. A rövidebb szőrzetű egyedek és fajták előnyben részesítésével megkönnyítettük a külső parazita dolgát. Másodszor, az állatok új területekre történő betelepítésével az ember akaratlanul olyan endémiás parazitáknak tette ki őket, amelyek ellen az újonnan érkezők egyáltalán nem tudtak védekezni.

Sok kórokozó, melyet vektorok terjesztenek, zoonotikus potenciállal rendelkezik. A zoonózis olyan betegség, amely természetes úton terjedhet állatok és emberek között. Világszinten évente körülbelül egymilliárd megbetegedés és több millió haláleset következik be zoonózisok miatt.

Borítókép: Pixabay/ geralt