A halálozásokért leginkább az újonnan fellépő hatalmas tengerifűhiány a felelős. A durván 200 kilométer hosszú, Indian River Lagoon nevű lagúnában, ahol a nagyjából 75000 egyedet számláló floridai populáció egyharmada megfordul évente, például 2009 óta kipusztult az összes tengerifű 58 százaléka – írja a 444.hu.

A hínár eltűnését részben az úgynevezett “vörös dagály”, azaz a fitoplankton hirtelen, robbanásszerűen megnövekedő mennyisége okozza. A planktonvirágzás során a terület élővilágára veszélyt jelentő méreganyagok szabadulnak fel. A jelenséget a korábban a tengerbe engedett nitrogéntartalmú anyagok és szenyvíz okozzák.

Az víz minőségén szintén nem segít sokat, hogy az állatok egyik kedvenc élőhelyének közelében található elhagyatott építkezési terület víztározójából foszfor-, nitrogén-, uránium- és rádiumtartalmú szennyvízszivárgást észleltek, amit több mint egy hét alatt tudtak elhárítani.

Szintén aggasztó az a márciusban publikált tanulmány, ami arról szólt, hogy elpusztult tengeri teheneket vizsgálva 55 százalékuk szervezetében találták rovarirtó szerek nyomait.

Az egyre nagyobb hajóforgalom is sok áldozatot szed a jellemzően sekély vízben lebegő vagy lassan úszkáló, hatalmas termetű, békés vízi emlősök között.

Borítókép: Pixabay/PublicDomainImages