A palócföldi kerékpározás új lehetőségeit bemutató sorozatunk végén ezúttal a mátrai és a szlovákiai részt mutatjuk be.

Korábbi cikkeinkben felhívtuk a figyelmet a Palóc Út kerékpáros fejlesztéseire, lehetőségeire, a mátrafüredi Cicáskacus Vendégház, illetve Hrušov „U bylinkárky” vendégházának attrakcióira. Most e két szálláshely vidékét ismertetjük kerékpáros szempontból, abban a reményben, hogy hamarosan feloldják a határátlépést követő karanténkötelezettséget, és könnyen látogathatunk el a „tót atyafiak”-hoz is.

Hrušov: egy kis nagy látnivalókkal

Épp csak átlépjük a határt (Hontnál, vagy Balassagyarmatnál) és mintegy 25 kilométer után, Ipolynyéktől északra találjuk a festői szépségű honti falut, ahol minden év augusztusában megrendezik a népi kultúra és hagyományok nagy fesztiválját, a Honti Parádét. De érdemes ide ellátogatni máskor is, többek között a népi házaiért, a kiterjedt tanyás (szétszórt) elrendezésért és a faluban található számos látnivalóért.

A hrušovi népi építészet és a régi mezőgazdasági munkák emlékei egy tanösvény bejárásával ismerhetők meg. Érdekes a traktorgyűjtemény, a világ majdnem összes országának tűzoltórelikviáit őrző kis múzeum vagy a kovácsműhely is. Érdemes megmászni a kálváriát, a kis kápolna mellől csodás kilátás nyílik a környékre.

A legjobb program pedig a helyi hagyományos lepény sütése a tájház kemencéjében, majd elfogyasztása sós (fokhagymás) vagy édes (krumplis-túrós) változatban, persze helyi körtepálinkával. A település is e gyümölcsről kapta nevét: a hruška körtét jelent.

A palóc kerékpárkölcsönző készülő honlapján jelenleg három hrusovi útvonal leírása található meg (35 és 73 km közöttiek). Ha pedig szállásra és kerékpárra is szükség lenne, akkor keressük fel a gyógyfüveshez címzett fogadót, azaz az U bylinkárky nevű szálláshelyet!

A Mátra két oldala: egyik szebb mint a másik

Palócföld harmadik tájegységét a hevesi palócság lakja, tagjai a Mátra környékén telepedtek le. A kerékpárkölcsönző hálózat helyi partnere a mátrafüredi Cicáskacus Vendégház. Mátrafüredet talán nem kell annyira bemutatnunk, mint Terényt, vagy Hrusovot, de ízelítőnek legyen itt néhány környékbeli látnivaló.

A Mátra remek kerékpározási lehetőségeket nyújt.

Jelenleg Gyöngyös és Mátrafüred közt tekerhetünk kerékpárúton, míg a hegységen belül 139 kilométer összhosszúságú kerékpáros túraútvonal várja a hegyikerékpározás szerelmeseit.

Most már akár elektromos kerékpárt is kölcsönözhetünk Mátrafüreden is.

Kerékpártúránk előtt a helyi érdekességek közül nem hagyhatjuk ki:

  • a Palócbaba Kiállítást (Palóc Néprajzi Magánygyűjtemény), ahol megismerkedhetünk a szálláshelynek nevet adó cicáskacussal is
  • a kilátókat: délen a Kozmáry-kilátót, északon a Muzsla-kilátót,
  • az éttermeket,
  • a különleges outdoor programokat, mint a terepsegway, az elektromos quad, a kerékpártúra, a hegyi roller, az íjászat, a tereplovaglás, a sziklamászás,
  • a Sás-tó vagy az Oxigén Adrenalin Park élményeit.
A Kozmáry-kilátó

Ha túrázni indulunk, akkor a Mátra északi oldalán érdemes megállni

Ha a Mátra déli oldalán maradunk, akkor

A fenti felsorolás persze nem teljes és erősen szubjektív, hiszen a Mátra számos további lehetőséget nyújt a kerékpárosoknak is. Aki pedig eddig nem érzett elég erőt magában a hegyek meghódítására, próbálja ki az elektromos kerékpárokat, amelyekkel még itt is kényelmesen tekereghet! Jó utat a Palóc Úton!

Fotók: Palóc Út Egyesület