Súlyos környezeti katasztrófára lehet számítani azután, hogy a múlt héten kigyulladt a Srí Lanka-i Colombo partjainál az X-Press Pearl szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajó – írja a 444.hu a Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóságra ( MEPA) hivatkozva.

Ternej Pradíp Kumára, a MEPA vezetője elmondta, hogy a haditengerészet jelenleg is próbálja eloltani a lángokat, a hulladék nagy részét pedig partra mosta a tenger.

Jelenleg mintegy ezren dolgoznak a hulladék eltakarításán, a következő napokban pedig még többen csatlakoznak hozzájuk. A lakosságot figyelmeztették, hogy ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz.

Nálaka Godahéva városfejlesztésért és partvédelemért felelős államminiszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a szennyezés miatt a helyi tengeri élővilág jelentős része pusztult el, a következő napokban pedig további környezeti katasztrófa nyomaira bukkanhatnak.

A haditengerészet pénteken közölte, hogy továbbra is próbálják megfékezni a lángokat a hajón. Hozzátették, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák a hajó elsüllyedését, de olajszennyezésnek egyelőre nem látták jelét.

Az X-Press Pearl nevű hajó május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazíra kikötőjéből, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést.

Borítókép: AFP