A Hawaii körüli vizek élővilágát pusztító szellemhálók nyomába eredtek a kutatók. Az élővilágra súlyos fenyegetést jelentő és a partokat a beléjük gabalyodott állatok tetemeivel beterítő szellemhálók eredetének felkutatásába kezdtek helyi szakemberek.

A halászhálók egy része véletlenül vész oda a tengerben, ám előfordul, hogy az illegálisan tevékenykedő halászhajók szándékosan hátrahagyják őket, vagy a halászok egyszerűen kivágják és a vízbe dobják a hálók sérült részeit, ahelyett, hogy visszavinnék a darabokat a szárazföldre – írja az Index.hu.

A szellemhálók gyakran évtizedeken át sodródnak a nyílt vízen, foglyul ejtve a tengeri teremtményeket, végigszántva a korallzátonyokat, súlyos ökológiai károkat okozva. Noha világszerte előfordulnak az óceánokban, a Hawaii körüli vizek igazi gócpontjai ezeknek a tengeri hulladékoknak, mivel a csendes-óceáni nagy szeméttenger keletre, egy másik hatalmas hulladékmező pedig nyugatra terül el a szigetcsoporttól.

A kutatók három helyszínről gyűjtenek be szellemhálókat, köztük a lakatlan Északnyugati Hawaii-szigetek partjaitól, amely a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhely része.

Egy áprilisi expedíción csaknem 50 tonna hálót és egyéb felszerelést gyűjtöttek be a világörökség részét képező Papahanaumokuakea területén.

Borítókép: Pixabay/Pexels