2000 és 2016 között harmadával nőtt az agyvérzésben vagy szívrendellenességben elhunytak száma a világon, a WHO és az ILO, azaz a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet közös kutatásai alapján.

Mint az Index írja, 2016-ban 745 ezren haltak meg agyvérzésben vagy iszkémiás szívbetegségben, ami 29 százalékos növekedést jelent 2000-hez képest.

A rengeteg tragédia egyik fő oka, hogy az elhunytak heti legalább 55 órát dolgoztak életük során.

Ez volt az első olyan kutatás, ahol azt elemezték: van-e, és ha igen, akkor milyen összefüggés a szokatlanul nagy munkaterhelés és az agyvérzés, valamint az iszkémiás szívbetegségek között. Mint kiderült: akik tartósan többet dolgoztak heti 55 óránál, azoknál 35 százalékkal volt magasabb az agyvérzés, és 17 százalékkal az iszkémiás szívbetegségek lehetősége, mint azoknál, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente.

A világjárvány miatt a vállalkozások jelentős része döntött a leállás vagy a csökkentett munkaórák mellett. A dolgozóknak máshol kellett munkát találniuk a fizetésük kiegészítéséhez, sokan rengeteg túlórát vállaltak.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egyre több embert foglalkoztatnak túlmunkában a világon.

A portál hozzáteszi: a KSH adatai szerint Magyarországon 2019-ben több mint 11 ezer ember halálát okozta stroke és majdnem 26 ezer hunyt el iszkémiás szívbetegségben.

Kiemelt kép: Pixabay