A via ferrata olyan hegyi úton való túrázást, mászást jelent, ahol előre felszerelt létrák, lépcsők, kapaszkodók, drótkötelek és hidak segítik a nem hétköznapi élményekre vágyók előrehaladását. Ugyanakkor maga a tevékenység élménye és a sziklafalakról elénk táruló panoráma megéri a fáradtságot – írja a Földjáró.hu.

A vasalt utak kialakításánál szerencsére figyelembe vették, hogy nem mindenki profi mászóként vág neki egy-egy túrának, így különféle nehézségi fokkal rendelkező pályákat alakítottak ki. Az “A” jelzésű a legkönnyebb, bárki számára teljesíthető szakaszokat, míg az “F” betűvel ellátott útvonalak kizárólag profi, nagy tapasztalattal rendelkező mászóknak ajánlottak!

A legváltozatosabb nehézségi fokozatokkal bíró utakat Csesznek rejti. Itt “B-C-D-E” és még “E/F” nehézségi szintű pályák is vannak. Ami azt jelenti, hogy az abszolút kezdők, gyerekek és tériszonyosok is kipróbálhatják magukat a via ferrataban.

A Cuha-völgy ugyancsak remek választás, ahol egy “C” és egy “D/E” erősségű pályát próbálhatunk ki. A “C” típusú Bucsek Henrik hegymászónak állít emléket. Egyben ez hazánk leghosszabb via ferrata útvonala, mely egy patak mentén vezet végig.

A harmadik és egyben talán legizgalmasabb helyszín Tatabánya. Itt “C”, “D”, “D/E” és “E” jelzésű szakaszokon tesztelhetik magukat a kalandra éhes túrázók. A “D/E” nehézségű út a Turul szobor alatt visz végig, ahonnan csodás panoráma tárul az ember szeme elé. Ebben rejlik egyik szépsége, ugyanakkor tériszonnyal küzdők számára egyáltalán nem javasolt, viszont, aki bírja a magasságot, az nagyszerű élményben vehet részt, ha végig járja ezt a 100 méter hosszú és 40 méter szintkülönbséggel bíró pályát.

Borítókép: Pixabay/ Pexels