Még egyetlen barnamezős akcióterületre vonatkozó kezdeményezés vagy javaslat sem érkezett a kormány által felállított Rozsdaövezeti Bizottsághoz, így nem is volt miről döntenie az öt fős testületnek – írja a Népszava.hu.

A fővárosi önkormányzat barnamezős kataszterében összesen 2945 hektár, azaz több, mint 4200 focipályányi elhagyatott gyártelep, régi vasúti üzem és bánya szerepel. A fővárosi önkormányzat decemberben kapta meg a javaslatot a tervezett akcióterületekről a Budapest Fejlesztési Központtól , amelyet véleményezett is a városvezetés.

Elküldték az azonnali akcióterületek kijelölésére vonatkozó javaslatukat is, de választ nem kaptak. Helyette a sajtóból értesültek a területkijelölő állami rozsdabizottság felállításáról, amit Karácsony Gergely főpolgármester zokon is vett, mivel a testületbe egyetlen önkormányzati szereplőt sem hívtak meg. Az önkormányzatok bevonása a döntéshozatalba összeférhetetlen lenne – válaszolta a Népszava kérdésére a Miniszterelnökség.

A település, vagy kerület közigazgatási területére vonatkozó beépítési feltételeket a helyi építési szabályzatban a képviselő-testület határozza meg és fogadja el, amelyek ezen fejlesztési területekre is irányadók. Kivéve, ha a kormánydöntés értelmében nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják a projektet, mivel ennek vizsgálata is a rozsdabizottság feladata.

A végső döntést a kormány hozza meg az akcióterületté nyilvánításról. Feltéve persze, hogy akad jelölt. A testületbe egyébként az egész programot kitaláló Fürjes Balázs sem került be, akitől legutóbb a Diákváros projektet vették el, hogy Palkovics László kormánybiztosként szabadon levezényelhesse a kínai Fudan Egyetem budapesti campusépítését a területen, ami egyébként szintén rozsdaterület.

Borítókép: Pixabay/Tama66