A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szerint az egészségügyi rendszer szerkezetének és működésének átalakítása nem halasztható, de az csak abban az esetben lehet sikeres, ha előkészítése megfelelő szakmai és társadalmi konszenzuson alapul, és biztosítja, hogy a végrehajtásához szükséges egészségügyi dolgozók a pályán maradjanak.

A MOK az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a kamara elnöksége a médiahírekből értesült arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése a szakmai kollégium tagozataitól négynapos – két munkanapos – határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben hol, milyen kapacitással, hány fekvő- és járóbeteg-intézményre van szükség.

A kamara többször tett javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására, jelenleg azonban nem kaptak felkérést arra, hogy a munkában közreműködjenek – tudatták. Örülnek annak – tették hozzá -, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, ugyanakkor a tervezési metodikát nem tartják „sem célravezetőnek, sem eredményesnek”. Szerintük a két munkanapos határidő jelzi a kérés komolytalanságát.

Felhívták a figyelmet arra: mivel nem szorosabb értelemben vett orvosszakmai kérdésekről, hanem ellátásszervezési és kapacitástervezési feladatokról van szó, véleményük szerint célszerű lett volna lehetővé tenni, hogy a kollégium szakértőket is bevonjon, és ehhez forrást biztosítani. Úgy fogalmaztak: „mindezek nélkül ez csupán látszatkonzultációnak, felelősség-áthárításnak tekinthető”.

A MOK szerint a kollégium tagozatai – magas szakmai felkészültségű tagjai ellenére – infrastrukturális és szervezeti okok miatt sem alkalmasak ilyen ütemű és volumenű stratégiatervezés elkészítésére.

Továbbá nem tartják eredményesnek azt a munkamódszert, hogy az egyes szakmák önállóan tervezik a szükséges kapacitásokat. A szakmák saját struktúrájuk megőrzésében érdekeltek, ezért ez a módszer inkább a jelenlegi struktúra konzerválásához, bővítéséhez vezet, nem pedig átláthatóbb, igazságosabb, korszerűbb szerkezethez – olvasható a közleményben.

A szerkezeti átalakítás céljaiként a MOK azt javasolja, hogy igazítsák hozzá az ellátórendszer szerkezetét a megváltozott technológiai környezethez, a megváltozott morbiditási mutatókhoz és a megváltozott lakossági attitűdhöz; alakítsanak ki fenntarthatóbb intézménystruktúrát a lakosságközeli ellátások erősítésével; egyenlítsék ki a területi hozzáférési egyenlőtlenséget, javítsák az igazságos hozzáférést; alakítsanak ki egyértelmű betegutakat; javítsák az ellátórendszer szerkezeti rugalmasságát.

A MOK kiemelte: a változások előkészítésénél figyelembe kell venni az ellátást nyújtó egészségügyi dolgozók lelki – mentális állapotát, a jogviszonytörvény „még elvarratlan szálai miatti feszültséget”. Azt írták: „Egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is.” (MTI)

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán