„Újra kell egyesíteni Magyarországot” szlogennel hirdetett új mozgalmat Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere elfogadta pártja, a Párbeszéd felkérését, majd hivatalos Facebook-oldalán tartott bemutatkozó beszédet.

Változás és jóvátétel: egyesítsük újra Magyarországot!

Változás és jóvátétel: egyesítsük újra Magyarországot!#99kontra1 #Magyarország 🇭🇺

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. május 15., szombat

Mint mondta, a 99 nevet kapó mozgalom a pártok helyett, hanem a pártok mellett szeretné végezni a tevékenységét. A következő hetekben hozzák nyilvánosságra hozni a Karácsony-féle programot.

A főpolgármester annyit mondott el, a cél alapvetően a jóvátétel, hogy visszaszolgáltassák mindazt, amit a kiváltságos egy százalék, a hatalom elvett az emberektől, a 99 százaléktól. Továbbá az, hogy újjáépítsék a köztársaságot, és helyreállítsák a jogállamot.

Mint mondta,

„meg kell állítani a fékeit és ellensúlyait vesztett kiváltságos egy százalékot.”

A 99 mozgalom munkájában a főpolgármester szerint bárki részt vehet, akár pártok is. Az elkövetkező hetekben a mozgalomhoz csatlakozók kilencpontos kormányprogramjának kidolgozásában is részt vehetnek.

A mozgalomhoz csatlakozott Ángyán József, Alföldi Róbert rendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Kis János filozófus, ifjabb Bibó István.

Karácsony hozzátette, Magyarországnak mindenekelőtt változás és jóvátétel kell, leginkább azért, mert a kiszolgáltatottság ma több millió magyar embernek hétköznapi valóság.

„Nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény” –

idézte Deák Ferenc szavait, ezzel ecsetelte a személyes politikai hitvallását.

A Párbeszéd társelnöke arról is beszélt, hogy a jóvátétel egyben trónfosztást is jelent, ezzel kezdődik a sérült, beteggé tett demokrácia helyreállítása.

Mint mondta, leginkább a szabadság, a béke és az emberség hiányzik a leginkább az életünkből. A szabadság azért, mert a hatalom beleszól már a hétköznapjainkba is, a béke azért, mert a hatalom folyton uszít valaki ellen, hergeli a magyart a magyar ellen, az ország egyik felét a másik ellen. Ez a megosztottság mérgezi meg a lelkeket is, de ugyanúgy rossz a gazdaságnak is.

Beszédében Karácsony Gergely zöld és szociális forradalmat hirdetett, amelynek lényege, hogy az ország vezetőinek egyaránt kell szolgálnia azokat, akik a hónap végétől és a világ végétől rettegnek.

„Ha megállapodsz velük a Diákváros megépítéséről, bármelyik nap arra ébredhetsz, hogy a helyére a Kínai Kommunista Párt elit egyetemét akarják felhúzni. Magyarországnak ma olyan kormánya van, amelyiket erőnek erejével kellett megakadályozni abban, hogy a tomboló járvány közepén utcára tegye a legkiszolgáltatottabbak kórházát. Csak azért, hogy a kiváltságosaik ingatlanbizniszét kiszolgálják. Magyarországnak ma olyan kormánya van, amelyik kormányzásnak nevezi a városok kifosztását” – mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette, a változásnak, a kormányváltásnak a teljes körű ellenzéki összefogás a feltétele.

Ehhez szerinte nem abban kell versenyezni az ellenzéki előválasztáson, hogy kinek bővebb a szókincse a kormány szidására.