Mérj velünk! címmel kampányt indított a Levegő Munkacsoport, amelyben levegőminőség-mérő készülék vásárlására buzdítják a lakosságot. A kampány célja az, hogy legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő. A legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti a szervezet közleménye szerint.

A levegőminőség mégsem része a hétköznapi témáknak. Ezen kíván változtatni a Levegő Munkacsoport azzal, hogy a MetNet meteorológiai szervezettel együtt levegőminőség-mérő készülékek kihelyezésére buzdítja a lakosságot. Olyan megfizethető árú készülékeket javasolnak (jelenleg 24 ezer forintért hozzá lehet jutni magyarországi gyártótól), amelyek a szállópor mérésére szolgálnak.

Céljuk, hogy közösen Magyarország legrészletesebb légszennyezettségi térképét hozzák létre.

A részecskék mérete alapján ezek a műszerek kétféle szállópor típus mérésére alkalmasak, ezek a PM2.5 és PM10. A szállópor, kicsi méreténél fogva, mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károkat okoz. Friss kutatások alapján a koronavírus okozta betegség lefolyása súlyosabb lehet ott, ahol nagyobb a légszennyezettségnek való kitettség.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban az összes PM2.5 kibocsátás 83 százalékát is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata és az épületek rossz energiahatékonysága.

A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A Mérj velünk kampány célja, hogy a lakosság − a saját mérők kihelyezésével − magáénak érezze a problémát: legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet. Az így mért adatok tájékoztató jellegűek, de minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbban egészíti ki a hivatalos mérőállomások adatait.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta:

„Ahhoz, hogy a lakosság igényelje a légszennyezés problémájának megoldását, tisztában kell lennie a probléma mértékével. Ebben kíván segítséget nyújtani a Mérj velünk kampány és a kapcsolódó meteorológiai honlap, a metnet.hu, amelyen a mért adatok térképen is láthatók.”

A Levegő Munkacsoport várja olyan támogatók jelentkezését is, akik szívesen részt vennének mérőműszerek kihelyezésének finanszírozásában közösségi céllal, például olyan településeken, ahol saját erőből nem sikerül a mérőknek elterjednie sem a lakosság, sem az önkormányzat hozzájárulásával.

Kiemelt kép: Pixabay