Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben azokat a nagy népszerűségnek örvendő, tájfajta, öko paradicsompalántákat, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vizsgálatai alapján legjobbnak bizonyultak. E tájfajták idén februárban a Highlights of Hungary mezőnyében értek el rangos helyezést, a közelmúltban pedig a Diversity nemzetközi tudományos folyóirat közölte a róluk szóló kísérlet eredményeit.

Az ÖMKi paradicsom-tájfajta kutatása keretében végzett hároméves kísérlet eredményeit közölte április végén a Diversity című rangos tudományos folyóirat.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársaival együttműködésben 2015-2017 között végzett kutatás igazolta, hogy az ökológiai hajtatásban és szabadföldön vizsgált tíz hazai paradicsom-tájfajta versenyképes hozamot és ellenállóságot mutat a kontrollként használt kereskedelmi fajtákkal (San Marzano, Kecskeméti 549) összevetve.

„A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból kikért tájfajták mindegyike értékes tulajdonságokkal rendelkezik, de ha ki kellene emelni valamit, akkor például a folyton növő Faddi és ’Mátrafüredi’ megfelelő termésmennyiséget, és a kontroll fajtáknál jobb ellenállóságot mutatott a paradicsomvésszel szemben, míg a Szentlőrinckátai bokorparadicsom az alternáriás betegséggel szemben volt toleránsabb. E tájfajta hosszú tenyészideje és kiemelkedő hozama szintén meghaladta a kereskedelmi fajtákét” – mondta el Boziné Pullai Krisztina, a tudományos közlemény első szerzője, a MATE doktorandusza.

„A tanulmány rámutat, hogy a vizsgált tájfajták javasolhatók az ökológiai termesztésre”

– tette hozzá a kutató, aki otthon maga is ökológiai módszerekkel gazdálkodik.

Az ÖMKi az idei palántaszezonban már hat különböző átvevőponton kínál négy különböző féle hazai tájfajta paradicsomot. Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak, egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket.

Idén a legfiatalabb kertészgeneráció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert program részeként, a Fagyos Szentek után óvodás gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.

Borítókép: ÖMKi