Három különböző családi vállalkozás kisboltját jártuk végig Budapest legnagyobb lélekszámú (és nem legolcsóbb) kerülete, Újbuda közepén, hogy végignézzük, egyetlen doboz cigaretta áráért mit tudunk vásárolni. Egy zöldségesnél, egy csemegeboltban és egy csomagolásmentes üzletben jártunk, igyekeztünk fenntartható és egészséges élelmiszerre költeni. Zöldségek, gyümölcsök, felvágottak, pékáru, lekvár és társaik kerültek a kosarunkba. Még homoktövisre is futotta.

Ma már tudjuk, ha csak szimplán le akarunk szokni egy-egy rossz szokásunkról, legyen az egy nagy tábla csoki munka közben, a körmünk rágása idegességünkben, vagy egy kiadós trágárság a stressz levezetésére, aligha járunk sikerrel.

Sokkal többre megyünk, ha a rosszat jóra cseréljük, és mindezek helyett valami értelmessel tápláljuk a testünket-lelkünket.

A cigerattázásról való leszokás nem feltételnül ilyen egyszerű folyamat, de adhat neki egy nagy lökést, ha pontosítjuk, mit is vásárlohatunk egyetlen doboz cigaretta árából. Aki az aktuális árakra kíváncsi, ide kattintva mindent megtudhat. Nekünk most annyi bőven elég, hogy a lista alapján a legtöbb márkát 1500-1600 forint körül vásárolhatják meg e szenvedély rabjai. Útba vettük tehát az újbudai otthonunktól néhány percnyi sétára lévő, családi vállalkozásban működtetett kisboltokat, mégpedig olyanokat, amelyekről tudtuk, jó boltok.

A zöldségesnél

Első helyszínünk egy hatalmas méretű sátor, egy zöldséges. Elsősorban orosházi őstermelők zöldségeit-gyümölcseit forgalmazza. Egyik legnépszerűbb terméke pedig a meleg, napos hónapokban a vízkultúrás termesztésből származó fürtös paradicsom. Egyelőre a tavaszi fomájánál tart, ami a 21. század leghidegebb áprilisának is betudható, de már átlépte az ízletesség határát. Kilónként 890 forintért pedig az ár/érték arányát nézve is ajánlható már. Egy fürtöt vettünk belőle, 330 forintért. Kiemelt képünkön látható.

A sátorba lépve azonnal megütötte a szemünket a pirosló retek.

Egy csomó 350 forintért került a vászonszatyrunkba – amit egyre kevésbé szabad elfelejteni magunkkal vinni. A medvehagymát akkor kell venni, amikor lehet, 490 forintért meg is történt egy köteggel. Az igazán nagy kérdés ilyenkor a gyümölcs.

A tavasz derekán az egészségükért is becsült magyar piros gyümölcsök még nem az igaziak, a déli gyümölcsöket pedig már nem erőltetnénk. De vannak kivételek. Ilyen a kivi, főleg amióta tudjuk, hogyan érdemes fogyasztani: félbevágba és kiskanállal. Kilónként 890 forint, betettünk néhányat, és kijöttünk mindösszesen 1530 forintból.

Az éjjel-nappaliban

Ilyen persze nincs világjárvány alatt, de valami hasonlót jelent az életünkben a Kökörcsin Csemege, ami viszont tényleg abban az utcában működik, amelyről a nevét kapta. Más kérdés, hogy a hivatalos címe Karolina út 59. Egyik nagy előnye, hogy minden, amit akarunk, megvásárolható benne.

Kifejezetten erős a zöldségek és gyümölcsök mellett felvágottakban egy környékbeli csemegbolt. Olyanokban is, amelyek csak itt szerezhetőek be. Ezzel együtt az alábbi kép némi magyarázatra szorul:

Zárás előtt negyed órával a vásárlásunkat a szükségletek és a lehetőségek határozták meg. Amit látunk, az többek között erdélyi párizsi, egyben a környékbeli párizsik listavezetője, mégpedig több mint negyed kiló belőle. A többi jól felismerhető: a kifli az kifli, míg a teáról annyit, hogy ezt azért nem itt szoktuk megvenni, de most elfogyott otthon. 1730 forintot fizettünk.

A csomagolásmentes boltban

Egy Bikás parki, környezettudatosságot szem előtt tartó bolt csomagolásmentesként nyílt meg nemrég.

Egyik küldetése, hogy termékei Magyarországról származzanak és magas minőséget képviseljenek.

Ilyennek számít a veresi paradicsom, amely szintén a vízkultúrás termelés gyümölcse, de itt egy másik speciális eljárással, a Nap hullámhosszát idéző lámpatestekkel télen-nyáron hasonló ízvilágot hoznak össze. Kétfélét lehetett kapni, a választás az édesebb bíborkára esett. 2230 forint kilója, kevesebb mint fél kilót tettünk a mérlegre, gyorsan elfogyott otthon.

Gondolkodtunk még egy üveg bácsalmási lecsó kipróbálásában is (500 forint), de végül a homoktövislekvárból vittünk haza, ami a Szolnok melletti Tenyőszigetről, a Töviskertemből származik (700 forint). Másnap reggel pirítósra kentünk belőle.

Erre a táplálkozási tanácsadók sem szokták a fejüket csóválni.

Összesen 1730 forintot hagytunk volna a boltban, ha rá nem beszélnek minket a maradék négy etyeki túrórudira, amiket végül papírzacskóban kaptunk meg, majd hazafelé megettünk, nehogy megolvadjanak.

Kiemelt kép: Pixabay