Idén Németország legnagyobb spárgatermelőjénél 1000 dolgozóból 130 koronavírusos lett. Az észak-németországi Diepholzban található gazdaságban csak a negatív teszttel rendelkezők dolgozhatnak, de nekik is karanténban kell maradniuk – írja a Euronews.com.

„Mindannyian szeretnénk spárgát venni, a termelők szeretnének spárgát termelni, a Romániából, Bulgáriából és Lengyelországból érkezők pedig kemény munkával pénzt akarnak keresni. Ez egy nehéz szituáció mindenkinek”

– mondta Cord Bockhop, diepholzi önkormányzati képviselő.

A kelet-európai idénymunkások a spárgaszezonban sokszor nagyon zsúfolt körülmények között laknak, és már az odautazás idején sokáig össze vannak zárva, ami segíti a fertőzés terjedését, mondta egy vendégmunkásokkal foglalkozó tanácsadó, Katarzyna Zentner:

„Ha megnézzük az érkezőket, akkor jól látszik, hogy nem egyedül jönnek, hanem buszokkal, és nem mindig hordanak maszkot, és gyanítom, hogy indulás előtt sem tesztelték őket” Az új fertőzöttek miatt a diepholzi járásban automatikusan életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom, megnehezítve a helyiek életét. A spárgaszedő vendégmunkások általában 9,5 eurót kapnak óránként, és a szezonban júniusi végéig rendszerint szabadnap nélkül görnyednek a földeken.

Borítókép: Couleur/Pixabay