Több tízezer tüntető vonult Párizs és más francia városok utcáira vasárnap, hogy ambiciózusabb és határozottabb intézkedéseket követeljen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – írja az Telex.hu az AP hírügynökségre hivatkozva. A 163 felvonuláson mintegy 115 ezren vettek részt, közülük 56 ezren Párizsban, ami valamivel több, mint az előző, március végi klímatüntetésen.

Az országos tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a parlament alsóháza a héten elfogadta az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezését célzó klímatörvényt, ám a környezetvédő aktivisták szerint a törvény nem elég szigorú, és nem eredményez elég gyors változásokat.

A Greenpeace szerint a kormány nem hajlandó igazi lépéseket tenni a klímaváltozás ellen. Az aktivisták azzal vádolják Emmanuel Macron elnököt, hogy meggyengítette azt az intézkedéscsomagot, amelyen 150 civil hónapokig dolgozott.

A szenátusban megvitatott törvényjavaslat, többek közt tartalmazza a két és fél óránál rövidebb belföldi repülőjáratok betiltását, valamint a nagy energiafogyasztású épületek felújításának támogatását és ösztönzi a környezetbarát autók vásárlását is.

A Journal du Dimanche című francia lap arról számolt be vasárnap, hogy nem kerülhet sor a Macron által megígért népszavazásra, amelynek célja a környezetvédelem szükségességének beemelése lenne a francia alkotmányba.

Az alkotmány megváltoztatásához a parlament két házának is előzetesen jóvá kell hagynia a módosítás szövegét, majd az államfő dönthet arról, hogy népszavazásra vagy pedig parlamenti szavazásra bocsájtja az alkotmánymódosítás kérdését.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ dmncwndrlch