Már május van és még mindig elmarad a hőmérséklet a szokásostól, ahogy elmaradt áprilisban is. Így nem lehet azon csodálkozni, hogy mind az őszi vetésű kultúráink, mind az ültetvények fái elmaradtak fejlődésükben – írja az Agroinform.hu.

A múlt hét második fele biztatóan alakult, emelkedett a hőmérséklet, ez volt a nagyon várt, kellemesen várt időszak a hónapban. Aztán vasárnap egy hidegfront véget vetett ennek a szép időnek, csökkent a hőmérséklet és viharos szél társult hozzá. Most lassan közelítünk az időszaknak megfelelő értékekhez, de szerdán is, később pénteken is hidegfront zavarja meg a májusi felmelegedést.

Csapadék csak kevés helyen és kis mennyiségben érkezett. Az április hónap összességében 25-55 mm esőt adott, ami havi szinten bizony kevés. A talaj felső rétege egyre inkább kiszárad, s a felső 50 cm-es rétegben is csökkenő tendenciát mutat a hasznos vízkészlet. Különösen szárító hatású volt a hétvége, a meleg és a szél párosa erősen hatott.

A szántóföldeken lassú változásokat lehet megfigyelni, míg a gyümölcsösökben gyorsabb és látványosabb a károsítók megjelenése.

A késői virágzású cseresznye és meggyfák is hullajtják a sziromleveleket, érdemes még egy monília elleni kezeléssel védeni őket. A nem, vagy nem megfelelően védett fákon már megjelentek a moníliás vessző- és virágszáradás tünetei.  Cseresznyén hamarosan megjelenik a cseresznyelégy imágója.

Almában a tűzelhalás betegség fertőzésveszélye eddig lényegesen nem emelkedett. Amennyiben a jövő hétre ígért erőteljes felmelegedés és némi csapadék is összejön, a kései virágzású vagy éppen másodvirágokkal kinyíló fák veszélyben lesznek. A védekezés lehetősége a megelőző kezelés, idejében kell dönteni és kezelni.

Az almafalisztharmat fertőzöttség kissé emelkedett, főképpen a védelemben nem részesített fákon. Az új hajtásoknak durván egynegyede fertőzött, s a fertőzöttség mértéke is emelkedik. A micélium bevonat ráterjed a virágbimbókra is, korán megfertőzi azokat. Természetesen a megfelelően kezelt ültetvényekben ennél jobb a helyzet.

Borítókép: Pixabay/ Hans