A koronavírus-járvány utáni munkahelyteremtésre, a szociális kérdésekre, továbbá az EU és India közötti kapcsolatokra összpontosít az uniós tagállami vezetők hétvégi informális találkozója – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagországok elnökeinek és miniszterelnökeinek elküldött szerdai levelében.

Az elnök, a portugáliai Portó városában tartandó kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében kiemelte, hogy a tanácskozás központjában az oktatás és készségfejlesztés lesznek, mint a befogadó helyreállítás kulcselemei, továbbá a munkahelyteremtés fellendítése, valamint a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem.

Mint írta, az egyeztetést, az unió portugál elnöksége által szervezett, szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferencia előzi meg.

A tagállami vezetők nyilatkozatot kívánnak elfogadni digitális, zöld és tisztességes gazdasági átmenettel kapcsolatban.

A vezetők a találkozó második részében online megbeszélést folytatnak Narenda Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének megerősítéséről, emellett egyeztetnek a dél-ázsiai ország járvány elleni küzdelmének támogatásáról is. (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay