Arcmaszk a madarak csőrén, a fészkükben, gumikesztyűbe szorult halak. Az eldobált védőeszközök látványához már hozzászokhattunk, az azonban talán még kevesekben tudatosult, hogy az effajta hanyagság halálos lehet a vadon élő állatokra, de akár a házi kedvencekre is. Tudósok figyelmeztetnek a veszélyre.

Az arcmaszk zsinórja rátekeredhet egy madár csőrére, a gumikesztyűbe pedig beleszorulhatnak a halak. A szakemberek számos jelzést kaptak már a világ minden tájáról olyan élőlényekről, amelyek a koronavírus-járvány miatt elterjedt védőeszközök áldozatai lettek.

Hollandiában például egy denevér gabalyodott bele két maszkba, Malajziában egy majom próbált megenni egyet, Lengyelországban a verebek beépítették a fészkükbe, Olaszországban pedig olyan hattyú- és vadkacsatetemeket fedeztek fel, amelyek azért haltak éhen, mert nem tudtak táplálkozni a rájuk fonódott maszkoktól.

Az Egyesült Királyságban sirályt, vándorsólymot, vörös rókát, sündisznót, a francia Cannes közelében pedig polipot is mentettek, valamennyien az élőhelyükön elhullajtott járványhulladékkal vívtak élet-halál harcot.

Statisztikák még nincsenek, de a veszély valós

A holland Naturalis Biodiversity Center kutatói már megjelentettek egy tanulmányt, amelyben számos példával illusztrálták, hogy a védőeszközök hulladékként megjelentek a szárazföldi, édesvízi és tengeri ökoszisztémákban is.

Egyre több madár kerül hasonló bajba. Fotó: Sandra Denisuk

Hangsúlyozták, hogy egyelőre csak egyedi esetekről tudnak. Így annak a felmérésére, hogy pontosan mekkora veszélyt jelentenek az élővilágra nézve, további kutatásokra van szükség. Auke-Florian Hiemstra és Liselotte Rambonnet külön weboldalt is létesített, ahová maszkok, kesztyűk miatt bajba került állatok képeit várják.

Auke-Florian Hiemstra, a projekt egyik vezetője a VIP-nek is nyilatkozott. Hangsúlyozta, eddig ez az első olyan tudományos munka az egész világon, amely a covid-hulladéknak kiszolgáltatott állatok helyzetét vizsgálja – akár azért, mert lenyelték a védőeszközöket, akár azért, mert körülfonta a testüket, és csapdába estek. A biológus szerint nemcsak halak, majmok, sünök, pingvinek, rákok lehetnek érintettek, hanem a háziállatok, azaz a macskák és kutyák is. Ezzel együtt köszönetet mondtak a természetfotósoknak, madárfigyelőknek, állatmentő központoknak és szemétgyűjtőknek is, hiszen az ő segítségük nélkül nem derülhetett volna ki, tulajdonképpen mennyire károsak az eldobott maszkok és kesztyűk.

Az első dokumentált áldozat egyébként egy elpusztult sügér volt, amelyet a hollandiai Leidenben találtak még 2020 nyarán.

Az állat egy elszakadt, használt gumikesztyű hüvelykujjában rekedt úgy, hogy a farka még kilógott. A hátán található tüskés uszonyok azonban megakadályozták, hogy hátrafelé kicsúszhasson belőle. A kesztyűbe szorult állatot a leideni kutatók a mai napig etanolban tárolják.

Liselotte Rambonnet and Auke-Florian Hiemstra egy fészket mutatnak, amiben maszkot találtak. Fotó: Covidlitter.com

Vészharangot kongatnak az állatvédők

„Ami az emberek számára az élet védelmét jelenti a koronavírussal szemben, az a vadállatok, például madarak és halak halálát okozhatja. Az, hogy a védőeszközök szakszerűtlen ártalmatlanítása mekkora károkat okoz majd, egyelőre nem jósolható meg előre. De tény, hogy a Covid-19-szemétnek áldozatul esnek a vadállatok” – mondta a Német Vadvédelmi Alapítvány igazgatósági tagja, Klaus Hackländer a  Süddeutsche Zeitungnak.

Hackländer, aki egyébként a Bécsi Egyetem kutatója is, azt tanácsolja, hogy ezeket a hulladékokat sose dobjuk csak úgy a kukába.

Előbb csomagoljuk be szakadásálló, szivárgásmentes szemeteszsákba, gondosan zárjuk le, és csak utána helyezzük a gyűjtőbe.

A holland tudósok, Auke-Florian Hiemstra és Liselotte Rambonnet pedig azt javasolják, hogy az egyszer használatos eszközökről térjünk át az újrahasznosítható anyagokból készült, mosható textilmaszkokra.

Hal a gumikesztyűben. Fotó: Covidlitter.com

Bajba jutott sündisznó

„Én egy mentett sünivel találkoztam. Feltehetően egy gumikesztyű-maradvány szorult az egyik lábára, segítség nélkül nem tudott volna belőle kigabalyodni, de társállatok vonatkozásában személy szerint nem találkoztam ilyen esettel” – mondta Dr. Király Péter állatorvos a Very Important Planetnek. Ettől függetlenül a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója, aki egyébként az intézményben vadmentő állomást is működtet, nem kételkedik abban, hogy a maszkok és kesztyűk komoly veszélyforrást jelentenek.

„Magyarországon a legtöbb helyen ezeket a járványhulladékokat megfelelőképpen kezelik, és a szemétbe dobják, ezért tömegesen nem fordultak elő hazánkban ebből problémák, de hosszútávon azért számítani lehet rá. Biztos vagyok abban, hogy sokkal inkább a vadon élő állatok vannak kitéve ennek a veszélynek.

A társállatok azonban ott élnek a környezetünkben, egy esetlegesen elöl hagyott gumikesztyű vagy maszk azért problémát okozhat, tehát a felelős állattartási kultúra részeként a jövőben az állatorvosoknak, szakembereknek, kutyaiskoláknak ezt is oktatniuk kell” – tette hozzá a szakember.

Dr. Király Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírust a társ- és a vadon élő állatok is elkaphatják az embertől. És bár legtöbben csak hordozói a kórokozónak, némelyiküknél akár tünetek is megjelenhetnek. Jó hír viszont, hogy fertőzik vissza sem a gazdáikat, sem más állatokat.

Kevés a járványhulladék a hazai erdőkben

„Egyelőre olyan jelenséggel még nem találkoztunk, ami kifejezetten a járványhulladék miatt alakult volna ki az állatvilágban” – mondta Mészáros Péter, a 65 ezer hektáros területen gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Elvétve ugyan elhagyott maszkok, gumikesztyűk előfordulnak az erdőkben is, de ennek ellenére azt figyelték meg, hogy a turisták által hátrahagyott szemét mennyisége nem növekedett olyan mértékben, ahogy a látogatószám.

A tavalyi karantén idején átlagosan 20-25, helyenként azonban akár 50 százalékkal is többen mentek ki a természetbe, mint korábban. Sőt, az idei húsvét is kiemelt időszaknak számított.

„Az jelenti a legnagyobb problémát, hogy jellemzően az autóval könnyen megközelíthető, közkedvelt kirándulóhelyeket keresik fel, mint például a Rám-szakadékot, Dobogókőt, Prédikálószéket, vagy Visegrádot. Így a hulladék mennyisége is ezeken a helyszíneken gyarapodott a leginkább, de ez számukra még kezelhető mennyiség” – közölte a szóvivő.

Borítókép: Covidlitter.com