Új fejezet kezdődik a NASA kísérleti marshelikopterének missziójában – írja az MTI. Az Ingenuity pénteken harmadik próbálkozásra sikeresen teljesítette negyedik tesztrepülését, melyet eredetileg múlt hét csütörtökön hajtottak volna végre. Az előző két alkalommal szoftverhiba gátolta meg a tesztet. A NASA mérnökei már korábban közölték, hogy valószínűleg csak a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres.

Az 1,8 kilogrammos drón 226 métert tett meg két perc alatt, és 5 méteres magasságba emelkedett. Ennél messzebbre, illetve magasabbra még nem jutott.

Az Ingenuity előreláthatóan a héten repül ötödik alkalommal, a manőver már nem a tesztfázis, hanem a demonstrációs fázis része lesz. A repüléssel a gépet új parkolóhelyre teszik, hogy szabad helyet biztosítsanak a Perseverance-nek. A marsjáró a vörös bolygó Jezero-kráterének talajából fog mintát venni. Májusban terveznek még egy hatodik és hetedik repülést is, és ha minden a tervek szerint folytatódik, a robothelikopter küldetését meghosszabbítják.

Az Ingenuity repülése nem egyszerű, részben a Mars rendkívül ritka légköre miatt. A drón vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön. Az ultrakönnyű robot a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án, a drón április 3-án vált le.

A Perseverance olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, amelyek az egykori potenciális élet nyomait őrizhetik. A vizsgálat során azokra az adatokra támaszkodik majd, amelyeket a helikopter gyűjtött korábban.

Borítókép: Pixabay/BlenderTimer