A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy ezer fős, reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásban vizsgálta a lakossági hitelmoratórium megszüntetésének hatásait a háztartásokra. A hitelmoratóriumot a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése érdekében vezették be 2020-ban és 2021. június 30-ig hosszabbították meg. A háztartási hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban 2020 végén – írja a Pénzcentrum.hu.

A megkérdezett háztartások 11 százalékának volt moratóriumban lévő hitele idén áprilisban, a moratóriumban lévő hitelek havi törlesztése a háztartások jövedelmének átlagosan több mint egy harmadát tenné ki. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszüntetése után a törlesztés jövedelmük 72 százalék feletti részét emésztené fel.

Riasztó a helyzet, ha a háztartásokat egy éven belüli várható pénzügyi helyzetük alapján vesszük górcső alá.

A hitelmoratóriumban résztvevő háztartások 37 százalékának saját véleménye szerint romló, 44 százalékának változatlan és 19 százalékának pedig javuló lesz a pénzügyi helyzete a következő évben. A romló pénzügyi helyzetű háztartások esetében jelenlegi jövedelmük majdnem felét tenné ki a hitelek törlesztése.

Valójában gondban lesznek a változatlan pénzügyi helyzetről beszámolók is, mivel jelenleg nem törlesztik hiteleiket.

A hitelmoratórium megszüntetése kiszolgáltatott helyzetbe hozza a válság miatt már eleve rossz pénzügyi helyzetben lévő személyeket és háztartásokat. A várhatóan romló pénzügyi helyzetű háztartások aránya alapján a hitelmoratórium megszüntetése után a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá.

Borítókép: Pixabay/nattanan23