A már nem üzemelő plutóniumrekator tartályának szivárgását, mely Hanfordban található, csütörtökön jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A létesítményben lévő több, elaggott földalatti tartály egyikéből már tavaly is gyanították, hogy szökik a vegyszer, azonban csak most erősítették meg – írja a Liner.hu.

Bár ez csak a második olyan tartály, amelyről hivatalosan is bejelentik, hogy szivárog, a telepen lévő 149-ből vélhetően többekkel is probléma van a hatóságok szerint.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a tartály 30 méterrel van csak a talajvízszint felett, de a Columbia folyó is a közelben van.

A szivárgást már tavaly felfedezték, de a helyi tisztviselők csak akkor léphetnek közbe, ha közvetlenül és elkerülhetetlenül jelent közegészségügyi vagy környezetvédelmi vészhelyzetet, ezt pedig a szövetségi hatóságok nem állapították meg.

Egy évekig tartó, több milliárd dolláros feltakarítási kísérletet már megkísérelt a Lockheed Martin nevű fegyvergyártó cég, ennek azonban a vége az lett, hogy a céget a szövetségi kormány feljelentette, amiért állítólag megvesztegetéssel jutottak hozzá a projektre kapott állami támogatáshoz.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ distelAPPArath