Közel négyötödös többséggel szavazta meg szerdán az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, jelentették be az EP csütörtöki ülésének kezdetén. Eszerint juniustól válthatnák ki a QR-kód alapú igazolást azok, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével – vagy koronavírus-teszttel tudják igazolni a védettségüket. Az igazolvány célja, hogy az Európai Unión belül könnyebbé tegye a szabad mozgást az uniós és az Unión kívüli állampolgárok számára is – írja a Telex.hu.

A szavazás után most a tagállamokkal egyeztetnek majd a javaslatról, ugyanis az állam- és kormányfőket összesítő Európai Tanácsnak is el kellene fogadnia a zöldigazolvány tervét.

A javaslat szerint az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletik az utazási engedmények. Azt viszont már a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy ezeket megadják-e más oltóanyagokkal, például az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharm vakcinájával beoltottaknak.

A tervezet szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, hány dózisban és milyen vakcinával. Ha nem, akkor vagy egy negatív koronavírus-teszt eredményével lehet beutazni, rajta a teszt típusával és időpontjával, vagy a betegségen már átesetteknél egy pozitív teszteredmény igazolásával.

A javaslat szerint mind a hivatalos PCR-tesztek, mind a hivatalos antigén gyorstesztek eredményeit elfogadják majd – az otthon elvégezhető tesztekét viszont nem.

Az igazolás papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell majd felmutatni. Az ingyenes dokumentumot az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok kaphatnák majd meg.

Borítókép: Pixabay/Miroslavik