Az ALDI Magyarország a vállalat közleménye szerint 2017-ben teljes magyarországi üzlethálózatával és biatorbágyi logisztikai, illetve igazgatási épületével zöldáramra tért át, így CO2 kibocsátását mintegy 40 százalékkal csökkentette. Egy évvel később klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezte az operatív működéséből származó üvegházhatású-gázkibocsátást, így karbonsemleges lett.

Ugyancsak 2018-ban üzembe helyezte a soproni üzleténél az első hazai háztartási naperőművét. Az 50 kWp teljesítményű napelemes rendszer az eddigi tapasztalatok alapján a soproni üzlet mintegy kéthavi áramfogyasztását termeli meg. A vállalat néhány hónappal később a budaörsi üzleténél is ugyanilyen teljesítményű napelemes rendszert telepített. A tavalyi év során a soproni üzlet több mint 60 000, a budaörsi pedig közel 64 000 kWh energiát termelt meg.

Az ALDI most tovább bővíti a háztartási naperőművel ellátott üzleteinek számát, és országszerte további 16 áruházánál helyez el az üzletek tetején napelemeket.

A most telepített rendszerek szintén 50 kWp teljesítményűek lesznek. A vállalat számítása szerint mindegyik naperőmű az adott üzlet legalább kéthavi elektromosáram-igényét fogja fedezni.

„A műanyag-felhasználás csökkentése mellett a megújuló forrásból származó energiatermelés kiemelt prioritást élvez stratégiánkban.

A most induló naperőmű-telepítéseket terveink szerint még 2021 őszéig befejezzük. 2022-ben a 18 naperőművünk vállalatunk teljes éves energiaigényének közel 2%-át fogja fedezni, amivel újabb fontos lépést teszünk karbonlábnyomunk csökkentése és a környezetvédelem érdekében” – mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

Az ALDI Magyarország az alábbi üzleteinél telepít napelemeket:

Baja, Dózsa György út 87.

Budapest, XVI. kerület, Bökényföldi út 102.

Budapest, XXIII. kerület, Haraszti út 32/b

Budapest, XV. kerület, Késmárk utca 10.

Budapest, XVII. kerület, Pesti út 237/p

Debrecen, Kishatár utca 9/A

Debrecen, Ozmán utca 1.

Dunakeszi, Pallag utca 68.

Esztergom, Dobogókői utca 86.

Gödöllő, Bossányi Krisztina utca 4.

Gyula, Bicere u. 15/a.

Siófok, Attila utca 74.

Szeged, Móravárosi körút 3.

Székesfehérvár, Szt. Flórián Krt. 11.

Szolnok, Felső Szandai rét 9.

Tatabánya, Szent Borbála út 35.

A napelemek felhelyezése és üzembe állítása nem lesz hatással az üzletek nyitvatartására, a kiszolgálás mindegyik áruházban zavartalan lesz.

A vásárlók a soproni és a budaörsi üzlethez hasonlóan ezeknél az egységeknél is egy kijelzővel találkoznak majd a bejáratnál, amely a napelemek által megtermelt energia pillanatnyi, illetve az elmúlt időszakra vonatkozó értékét mutatja.

Kiemelt kép: ALDI