A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából egy Galgamácsa melletti területen megalapította a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot.

Mint a Parkerdő honlapján közzétették: az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében.

Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

„A most alapított erdőrezervátum egy szép erdőterület, mely erdészeti, természetvédelmi szempontból a táj rendkívül értékes része. A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét.

Változatos szerkezetű, a vegykorúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben.

Szervesen kapcsolódnak e területhez: a Rózsakút nevű tisztás szép nagy fáival, illetve a közeli forrásból eredő kis ér, melynek vize egy kis tóban is tározódik, valamint a tisztás és az idős erdőállomány közötti fiatalabb faállományú erdőrészletek, amelyek pufferterületként övezik az idősebb fákkal borított magterületet” –mondta a honlapnak Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

Mint a portál írja: az üzemi rezervátum hálózat első elemének létrehozásával a Pilisi Parkerdő a Föld Napja alkalmából azt a nemes hagyományt folytatja, amelyet a nagy erdész előd, Kaán Károly erdőmérnök a természetvédelem területén elindított. Az üzemi erdőrezervátum hálózat célja a kutatás, a természetes erdődinamikai folyamatok vizsgálata, a biodiverzitás táji léptékű fejlesztése.

Kiemelt kép: Cseh Tamás