2021-ben a magyar települések közül Kajárpéc nyerte el az Európai Klímaszövetség Climate Star (Klíma Sztár) díját, mellyel a legjobb helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket, tevékenységeket díjazza immár kilencedszer az 1800 európai település hálózata – közölte a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség.

 A Győr melletti község az élmény- és értékalapú szemléletformáló tevékenységekért valamint a települési zöldfelületek megóvásáért és fejlesztéséért kapta meg a díjat.

„Legfontosabb a helyi szemléletformálás, a követhető minta bemutatása a település lakóinak, közösségeinek, mely érdekében egy-egy kampányhoz kapcsolódó esemény mellett fontosak az évenként megszervezett közösségi faültetések, Hatos-tölgy túrák, szemétgyűjtő akciók. A másik fő irány a települési zöldfelületek megóvása és fejlesztése. Az elmúlt években többszáz őshonos facsemete és a tájra jellemző gyümölcsfa ültetése segíthette élhetőbbé tenni a települést. Kajárpéc meghatározó fáit Hős fa táblák jelzik, bemutatva a fák főbb jellemzői mellette az ökológiai szolgáltatásaikat és az azokból számított anyagi értéküket” – mondta ezzel kapcsolatban Laki György polgármester.

A borítókép illusztráció. Forrás: Pixabay