A klímaváltozás megfékezését szolgáló intézkedésekről nyújtottak be határozati javaslatot a Párbeszéd Magyarországért párt politikusai a Parlamentnek. A Kocsis-Cake Olivio, Burány Sándor, Mellár Tamás, Szabó Timea és Tordai Bence által jegyzett dokumentumban kilenc pontban foglalták össze azokat az intézkedéseket, amelyek szerintük szükségesek az éghajlatváltozás káros következményeinek minimalizálására.

A többi között arra szólítják fel a kormányt, hogy Magyarország 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházgáz-kibocsátását, valamint legalább 30 százalékkal csökkentse energiafelhasználását az 1990. évi szinthez képest. Az ellenzéki képviselők átfogó programot szorgalmaznak a lakóépületek és közintézmények teljes körű energetikai korszerűsítéséről, azok támogatásáról, a felszíni és a felszín alatti vizek fenntartható felhasználásáról, a Natura 2000 és a védett területek megőrzéséről, valamint a települések zöld területeinek bővítéséről is.

A javaslat indoklásában kiemelik, hogy klímaváltozás hatásainak csökkentése a mindenkori magyar kormány másra átháríthatatlan kötelessége, ezért meg kell kezdeni az egyeztetéseket szakmai és civil szervezetekkel Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervéről. A programban a klímaváltozással összefüggő intézkedésekre a forrásoknak legalább 37 százalékát szükséges biztosítani.

Borítókép: Pixabay/12019